Gazdaság

Keveslik a béremelést, már kedden sztrájkba kezdhetnek a ferihegyi légi irányítók

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Határozatlan idejű sztrájkot kezdhet a magyar légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet – értesült a Magyar Nemzet. A lap iparági forrásokra hivatkozva arról ír, hogy három éve zajlanak az egyeztetések a HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között. Kettővel egyez­ségre jutottak, a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezetével (CMLISZ) a bértárgyalások nem hoztak eredményt, ezért akár már kedden beszüntethetik a munkát.

A lap szerint a tárgyalások kimenetelét az is befolyásolta, hogy a légiforgalmi vállalat 2020 márciusa óta – 2019 azonos időszakához képest – hatvan százalékot meghaladó forgalomcsökkenést szenvedett el, ami hasonló mértékű bevételkieséshez, illetve a légiforgalmi irányítók radikális, akár harmincszázalékos munkaterhelés-csökkenéséhez vezetett. Emiatt sok európai légi navigációs szolgáltató kényszerült arra, hogy csökkentse az irányítói fizetéseket vagy elbocsássa a szakállomány egy részét. A Hungaro­Control idén júniusban a havi 1,5–3 millió forintos irányítói jövedelmek mérséklése helyett a 2021 és 2023 közötti időszakra évi ötszázalékos, azaz összesen 15 százalékos béremelést ajánlott a CMLISZ-nek. A szakszervezet azonban ezt a növelést nem tartotta elfogadható mértékűnek, egyúttal jelezte, hogy határozatlan idejű sztrájkba lép.

A Magyar Nemzet emlékeztet: a légi navigációs szakemberek havi fizetése jellemzően 1–2 millió forint, ami a juttatásokkal 2-3 millióra egészülhet ki. Mivel az irányítók speciális munkaidő-beosztásban dolgoznak, a pihenőidejüket kiemelkedően komfortos környezetben tölthetik el: korszerű pihenőszobák, egyszemélyes alvókapszulák, masszázsfotellel és biliárdasztallal felszerelt rekreációs helyiség, fitneszterem, futópadok, napozóterasz, internetsziget és könyvtár is rendelkezésükre áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik