Gazdaság

Orbán Viktor rendeletben tiltotta be a ferihegyi sztrájkot

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
A kormányfő gyorsan lépett, miután a kormánylap megírta, már keddtől sztrájkolhatnak a légi irányítók. A DK szerint ez újabb lépés a jogállam maradékainak felszámolása felé.

Megjelent a Magyar Közlönyben két, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet, amely a veszélyhelyzetre hivatkozva gyakorlatilag lehetetlenné teszi a légiforgalmi szolgálatoknál a sztrájkot. Az időzítés nem véletlen, a Magyar Nemzet hétfőn írta meg, hogy már keddtől munkabeszüntetésre készültek a ferihegyi légi irányítók.

Az egyik rendelet szerint a polgári légiforgalmi irányító szolgálat által foglalkoztatott légiforgalmi irányító és körzeti repüléstájékoztató – a polgári légiforgalmi irányító szolgálat utasításai szerint – a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladatokat köteles ellátni, valamint – ha annak egyéb, jogszabályban foglalt feltételei fennállnak – az e tevékenységhez  szükséges jogosultságok gyakorlására feljogosító szakszolgálati engedély fenntartásához szükséges feltételeket teljesíteni.

A másik rendelet a légiközlekedés biztonságának megőrzése és a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök zökkenőmentes szállítása érdekében született.

1. § A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő
hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél.

A kormánylap értesülése szerint határozatlan idejű sztrájkot akart kezdeni az eredménytelen bértárgyalások miatt a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete (CMLISZ), amely a munkát már kedden beszüntette volna.

Kapcsolódó
Keveslik a béremelést, már kedden sztrájkba kezdhetnek a ferihegyi légi irányítók
Fizetésük jellemzően 1–2 millió forint, ami a juttatásokkal 2-3 millióra egészülhet ki.

DK: Orbán tovább építi le a jogállamot

A Demokratikus Koalíció szerint a „magyar diktátornak már rég nincsenek gátlásai”, erre utal, hogy a sztrájkot egyszerű rendelettel, rendkívüli gyorsasággal lehetetlenné tette.

A miniszterelnök tehát nem tárgyal, ahogy az európai politikai és munkaügyi kultúra ezt megkövetelné, hanem azonnal megaláz embereket, és betilt. A DK szerint ez egy újabb lépés a jogállam maradékainak felszámolására.

Ez a módszer a diktatúrák világa akkor is, ha a diktátor veszélyhelyzetre hivatkozik, miközben meg sem hallgatja a légiforgalmi irányítók kérését, érveit – tették hozzá.

A Demokratikus Koalíció szerint aki nem képes tárgyalni a magyar munkavállalók bármelyik csoportjával, az ne csodálkozzon, ha egyre többen mondanak fel, és újabb és újabb ágazatok működése kerül veszélybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik