Gazdaság

Kétmillió magyar már nem csak a csodát várja, ha a nyugdíjáról, egészségéről van szó

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
A befizetések alapján, mintegy 2 millió hazai pénztártag számára továbbra is kiemelten fontos az anyagi gondoktól mentes időskor és az egészséges életmód anyagi feltételeinek megteremtése. Ezt bizonyítják az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) harmadik negyedéves eredményei, melyek szerint a nyugdíjpénztári befizetések 7,6 százalékkal, míg az egészségpénztári hozzájárulások több mint 16 százalékkal bővültek a tavalyi év azonos időszakához képest.

A koronavírus harmadik hullámát követő nyári, kora őszi enyhítések hatására sem tévesztették szem elől a hazai pénztártagok a nyugdíj- és egészségcélú befektetéseiket. Folytatódtak ugyanis az év korábbi időszakában tapasztalt tendenciák, és emelkedtek mind az egyéni, mind a munkáltatói befizetések.

  • Míg a nyugdíjpénztárakhoz 2020 harmadik negyedévében 23,4 milliárd forintnyi befizetés érkezett az ÖPOSZ tagjaihoz, addig az idei év azonos időszakában már 25,3 milliárd forinttal nőttek a nyugdíjcélú pénztári megtakarítások.
  • Az egészségpénztáraknál 8,5 milliárd forintról 9,9 milliárd forintra emelkedett a hozzájárulások összege idén július és szeptember között.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a hazai pénztári tagság az enyhítések hatására sem tévesztette szem elől a céljait, sőt növelték mind a hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarításaikat, valamint a rövid és középtávú egészségpénztári befizetéseiket. A lakosság jelentős része tehát jelesre vizsgázott pénzügyi tudatosságból az elmúlt három hónap alatt – emelte ki Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a taglétszámnál az elmúlt hónapok sem hoztak áttörést, a nyugdíjpénztáraknál 1 százalékos csökkenést, míg az egészségpénztáraknál 2,5 százalékos emelkedést láttak. Továbbra is arra biztatják a hazai munkavállalókat, hogy minél korábban kezdjenek el félretenni, akár csak pár ezer forintot havonta a nyugdíj- és egészségcélú megtakarításaikra, hogy amikor szükségük van rá, legyen mire támaszkodniuk – tette hozzá.

A harmadik negyedév során tovább emelkedett a munkáltatói hozzájárulások összege is, mind a nyugdíj- és az egészségpénztáraknál. Előbbinél 1,3, utóbbinál 26,5 százalékkal.

Ennek kapcsán Nagy Csaba kiemelte, folyamatosan igyekeznek hangsúlyozni, hogy a munkáltatóknak kulcsszerepe van abban, hogy a dolgozóik sikeresen tudják elkezdeni pénztári öngondoskodásukat. Amellett, hogy a pénztári hozzájárulások jól mutatják egy munkaadó törődését dolgozói irányába, fontos kiemelni, hogy nemcsak az egyéni, hanem a munkáltatói befizetések után is igényelhetik a tagok a 20 százalékos adó-visszatérítést – hangsúlyozta.

Az idei évben keletkezett befizetések után járó – akár rendszeres, akár egyszeri befizetésről van szó – 20 százalékos, legfeljebb 150 ezer forintnyi adó-visszatérítéseket 2022-ben, a 2021-es évre vonatkozó adóbevallások elkészítése és beküldése után kaphatják meg az arra jogosult pénztártagok az adóhatóságtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik