Gazdaság

Már minden hatodik baba magánklinikán születik Budapesten

Kallos Bea / MTI
Kallos Bea / MTI

Nagy tempóban kezd felfutni a magán-egészségügyi szektor, ennek lenyomata az egészség- és önsegélyező pénztári költésekben és a magánklinikák adataiban is megmutatkozik.

Tavaly az egészség- és önsegélyező pénztári költések közül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az előző évihez képest több mint 40 százalékkal emelkedtek a gyermek szüléséhez kapcsolódó ellátások – írja az Azénpénzem.hu. Eközben – hiába kezdődött a koronavírus-járvány – gyógyszerre és gyógyászati segédeszközre kevesebb ment az egészségpénztári számlákról.

Magánorvosi ellátásra és diagnosztikára úgy 120 milliárd forintot költöttek a magyarok tavaly, ez nagy és növekvő összeg.

Az OTP Egészségpénztár adatai pedig segítenek mély mélyebbre látni. Tagjaik tavaly 12 százalékkal költöttek többet egészségükre, mint egy évvel korábban. Ugyan a legtöbbet még mindig a fogorvosi kezelésükre költötték ennek a kasszának a tagjai, de igen jelentős (több mint 400 millió forintos) kiadás ment szülészet-nőgyógyászati szolgáltatásokra, ez egy év alatt 18 százalékos felfutás.

A FoglaljOrvost.hu statisztikája szerint a magánszülések száma évről évre növekszik, a tavalyi év pedig ebből a szempontból az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta. A három budapesti magánszülészeten 2020-ban több mint 2300 csecsemő jött világra. Míg 2017-ben a budapesti szülések 13 százaléka történt magánklinikán, 2020-ban már 16,7 százalékos arányt képviseltek az így született bébik. Budapesten – jelentette ki , az idén 10 éves magán-egészségügyi portál a FoglaljOrvost.hu alapító vezetője – minden hatodik újszülött magánklinikán sírt fel először

– olvasható az összeállításban.

„Budapesten három kórház várja azon családokat, amelyek nemcsak a terhesség gondozását, hanem a szülést is privát keretek között képzelik el, a kínálatot az idei évtől a Duna Medical Center szélesíti. Vidéken pedig a pécsi Da Vinci Magánklinika várja kismamákat, és bár a születésszám itt alacsonyabb, Straub Fanni szerint mindenképpen üzenetértékű, hogy az előző évekhez képest másfélszeres növekedést értek el” – írják.

Ráadásul az idei évtől hatályos, az állami és privát egészségügyet jelentősen megváltoztató egészségügyi szolgálati jogviszony, ezen belül is az orvosi másodállások, az összeférhetetlenségi szabályok, valamint a hálapénz kivezetése miatt szerinte még tovább tolódhat a budapesti szülész-nőgyógyász piac a privát irányába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik