Gazdaság

Bár erősödött kicsit a forint, de még nagyon nincs megmentve

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Erősödött a forint péntekre virradóra a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben és ezzel már erősebben áll a hét eleji jegyzésénél, bár a héten a dollárral és a svájci frankkal szemben idei árfolyammélypontját érte el – írta az MTI.

  • Az eurót a csütörtök esti 364,20 forint után 363, 69 forinton jegyezték reggel nyolc óra előtt.
  • A dollár jegyzése 320,34 forintról 320,29 forintra csökkent,
  • a svájci franké pedig 346,20 forintról csúszott lejjebb 345,83 forintra.

A forint péntek reggeli jegyzésén a hétfői kezdéshez képest 0,9 százalékkal állt erősebben az euróval, 0,1 százalékkal a dollárral és 0,6 százalékkal a svájci frankkal szemben. Idei árfolyammélypontját szerdán érte el a forint a dollárral szemben 324,12 forintos jegyzésen, a svájci frankkal szemben pedig hétfőn 348,69 forintos jegyzésen. Ehhez képest 1,2 és 0,8 százalékkal erősödött a forint péntek reggelre. A hó eleji kezdéshez képest azonban a forint még gyengébben áll mindhárom devizával szemben: 1,0 százalékkal az euróval, 2,9 százalékkal a dollárral és 1,8 százalékkal a svájci frankkal.

A Portfolio.hu értékelése szerint a piac eleinte pozitívan reagált arra, hogy csütörtökön újabb 40 bázisponttal emelte meg az irányadó egyhetes betéti kamatot az MNB, estére azonban majdnem korábbi szintjére gyengült vissza. Vagyis egyelőre alig volt hatással a héten végrehajtott összesen 70 bázispontnyi kamatemelés a magyar devizára.

Nem véletlen tehát, hogy péntek reggel is 363,5 körüli euróárfolyamon kezdte a napot a forint, és azóta is akörül billeg.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty is mérsékelt erősödésben van, a cseh korona pedig egyelőre stagnál. A feltörekvő piacon a török líra tegnap 11 fölé gyengült a dollárral szemben az újabb 100 bázispontos kamatvágás után, ma onnan próbál visszakapaszkodni, már reggel 1,5 százalékos javulásban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik