Gazdaság europoli

Bronzérmes az EU-ban a magyar infláció

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Csak két balti állam előz meg minket az unióban e téren.

Óriási odamondogatás megy egy ideje az infláció ügyében is a kormány és ellenzék részéről, főleg a felelősség kérdésében. A G7 cikke most egy relatíve objektív nézőpontból közelítette meg a forintromlás kérdését: az Eurostat (uniós statisztikai hivatal) november 17-i adatait elemezte ki. Az átlagos éves infláció eszerint az EU-ban 4,4 százalék volt, az eurózónában 4,1 százalék. Valóban elszabadultak a lovak képletesen szólva, egy hónapja még csak 3,4 százalék, év elején 0,3 százalék drágulást mértek.

Kapcsolódó
Drágulnak a hitelek, tovább emelte a kamatot az MNB
Holnaptól 2,1 százalék az alapkamat. A megugró infláció miatt van szükség a szigorításra.

Az októberi adatok terén Magyarország rosszabbul teljesít, mint az uniós tagállamok többsége. Litvánia 8,2 százalékos drágulása lett a legrosszabb, ezt egy másik balti állam, Észtország követi 6,8 százalékkal,

Magyarország pedig a harmadik legrosszabb e téren 6,6 százalékkal.

Az éllovasság a következő: Málta (1,4%), Portugália (1,8%), valamint Görögország és Finnország (2,8% mindkettőnél). A fő probléma és okozó természetesen az energiaár-növekedés, csak az eurózóna eredményéhez csak ez 2,2 százalékos romlást tett hozzá. Ráadásul az energiaárak növekedését a rezsicsökentés miatt hiába nem érzi a hazai lakosság, a nagyfogyasztók beépítik saját áraikba a drágulást. A benzinár befagyasztása se tudta hűteni az inflációt.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik