Fülöp Dániel / 24.hu
Gazdaság

Drágulnak a hitelek, tovább emelte a kamatot az MNB

Folytatta a nyáron megkezdett kamatemelési sorozatát a Magyar Nemzeti Bank. Holnaptól a jegybanki alapkamat 1,8 helyett 2,1 százalék lesz.

Az elmúlt két hónapban 0,15 százalékos tempóra fogta vissza magát az MNB, most váltott vissza a nyári 0,3 százalékpontos emelésre. Elemzők többsége ekkora szigorítást várt, de voltak olyanok is, akik akár 1 százalékpontos emelést is szükségesnek láttak, mégpedig azért, mert az infláció is gyorsul: októberben 6,5 százalékra ugrott az átlagos áremelkedés, és novemberben-decemberben még ennél is nagyobb infláció valószínű. A pénzpiaci  határidős árazások 0,5 százalékpontos emelést áraztak.

Az infláció tehát 6,5 százalék, az alapkamat 1,8 százalék, így a reálkamat 4,7 százalékra ugrott, nem csoda, hogy a forint vészesen közel került történelmi mélypontjához, tegnap 1 euró ára már 367 forint volt, 1 százaléknyira sem volt a kurzus a 369,8 forintos mélyponttól.

November elején demonstratív kamatemelést hajtottak végre a régiós jegybankok, a lengyelek 0,75, a csehek pedig 1,25 százalékponttal szigorítottak, emlékeztet a Portfolio.hu, ez is a nagyobb kamatemelés irányába mutatott idehaza.

A jegybanki alapkamat növelése eddig a betéteknél szinte egyáltalán nem látszódott, nem úgy a hiteleknél: az újonnan felvehető hitelek kamata szinte azonnal megemelkedett, a már felvett hiteleknél a kamatfordulókor érződik a drágítás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik