Gazdaság

Még egy pofont kapnak a benzinkutak üzemeltetői

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A kormány csak a fogyasztói árakat fagyasztotta be a 95-ös benzinnél és a nem prémium gázolajnál, vagyis a kiskereskedelmi áraknál van egy felső határ, a benzinkutak ezeket legfeljebb 480 forintért árulhatják. (Olvasói beszámolókat itt olvashatnak.) Igen ám, de ott nincs felső határ, hogy mennyiért veszik a kutak, a kiskereskedők a benzint és a gázolajat, másképpen fogalmazva, mennyiért adják nekik a nagykereskedők, mennyi a nagykereskedelmi ár.

Most pedig ez, a nagykereskedelmi ár fog szerdán emelkedni, méghozzá a benziné 5 forinttal literenként (a gázolajé nem drágul) a holtankoljak.hu információi szerint. Vagyis a kiskereskedőknek, a benzinkutak üzemeltetőinek még többet kell fizetni szerdától a benzinért, de csak 480 forintért adhatják tovább.

Mivel a kiskereskedelmi árrés jellemzően úgy 20-30 forint a 95-ös benzin esetében, a mai árcsökkentéses árbefagyasztás pedig 25-30 forinttal vitte le a benzin és a gázolaj árát a múlt hetihez képest, ezért az árrést ez teljesen elvitte. Most pedig 5 forinttal fog drágulni a beszerzési ára a kutaknak, még nagyobb lesz a veszteségük ezen a fronton.

A kormány azonban kikötötte, hogy hiába veszteséges ez az üzletág, akkor is kínálniuk kell az üzemanyagot a kutaknak, aki ezt nem teszi, ott átadhatják az üzemeltetést egy másik vállalkozásnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik