Gazdaság

Tállai: Európában nálunk a legalacsonyabb az üzemanyag jövedéki adója

Az üzemanyagárakról is szó esett hétfőn a parlament hétfői ülésnapján. Dudás Róbert (Jobbik) köszönetet mondott azért, hogy a kormány 480 forintban maximálta az üzemanyagárakat, azonban ezt csak a nulladik lépésnek nevezte

Javasolta, hogy 15-ről 30 forintra emeljék a munkába járás kilométerenkénti költségtérítését, valamint azt, hogy a kormány forduljon az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy csökkenthessék az üzemanyagokra terhelődő jövedéki adót és áfát. Az ellenzéki politikus arra is kitért: az üzemanyagárak befagyasztása a benzinkutak számára nagy problémát jelenthet.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik korábbi javaslatában 500 forintos áron és csak december 31-éig fagyasztotta volna be az árakat. Ezzel szemben a kormány 480 forintos, a horvát 539 forintnak megfelelő árnál olcsóbb határt húzott és három hónapra szabta meg ezt az árat.

Közölte: a magyar az egyetlen kormány, amely már áprilisban 5 és 10 forinttal csökkentette az adó mértékét, de az uniós tárgyalások eredménytelenek, hiszen Magyarországon már most is a legkisebb Európában az üzemanyagok jövedéki adóterhe.

(MTI)

Kapcsolódó
Még egy pofont kapnak a benzinkutak üzemeltetői
Szerdán 5 forinttal emelkedik a benzin beszerzési ára, de be van fagyasztva, mennyiért adhatják tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik