Gazdaság

Bezuhant megint a babaváró hitelre a kereslet

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Októberben sem tudott visszazárkózni a lakossági hitelkereslet a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index alapján, amely a főbb lakossági hiteltípusok iránti érdeklődést az internetes keresések alapján vizsgálja. A látszólagos stagnálás mögött azonban sokkal inkább az átalakuló piac áll, ami az októbertől elérhető kedvezményes zöld lakáshitelnek is köszönhető – az új konstrukcióval a népszerű szabad felhasználású kölcsönök sem bírták a tempót.

Sokat veszített népszerűségéből a babaváró

Az index 59,3 százalékos értéket vett fel októberben, amely elmarad az előző havi 62,5 százaléktól, és az index mérése óta a második legalacsonyabb értékét jeleníti meg. Az alacsony értékéhez a mutató mindhárom alindexe hozzájárult. A babaváró hitel az előző hónapra jellemző emelkedését nem tudta folytatni, és az októberben felvett 54,7 százalékos érték az eddigi legalacsonyabb keresletet jeleníti meg a gyermekvállalást ösztönző hitelnél. A lakáshitelek iránti online érdeklődés bár kis mértékben nőtt, így is alacsony szinten ragadt a piaci alapú jelzáloghitelek iránti kereslet. A személyi kölcsönök alindex értéke is mérséklődött, ugyanakkor így sem jár messze a 93 százalékon tartózkodó keresleti szint a válság előtti értéktől.

Az index az elmúlt évek három legnépszerűbb hitele iránt tehát mérsékelt keresletet jelenít meg a lakosság részéről, ez azonban nem ad teljes képet a lakossági hitelpiacról. Az október 4-étől elérhető zöld lakáshiteleket ugyanis olyan kiugró intenzitással keresték októberben a látogatók, amelyhez hasonlót egyik hónapban sem értek el a piaci alapú lakáshitelek az index mérésének 2020. januári kezdete óta. Így a szakportál szerint elképzelhető, hogy olyan mértékű változás előtt áll a hitelpiac, amelyre a babaváró hitel 2019. júliusi bevezetése óta nem volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik