Gazdaság

Hiába ígérték, most sem készült el a kormány csodafegyvere

Varga Jeniifer / 24.hu
Varga Jeniifer / 24.hu
Úgy volt, hogy november 12-től lesznek elérhetőek az adóhatóság által készített áfabevallás-tervezetek.

A legújabb határidő szerint november 12-től lettek volna elérhetőek a vállalkozások számára az adóhatóság által készített áfabevallás-tervezetek. November 8-án azonban megjelent egy kormányrendelet, ami a vészhelyzetre való tekintettel újfent eltolta a határidőt. Nem ez az első halasztás, eredetileg nyáron készült volna az első NAV-os áfabevallás, amit akkor novemberre tettek át. Az új bevezetési dátum egyelőre nem ismert – írta a Niveus Consulting Group.

A veszélyhelyzet ideje alatt az Áfa tv. 184. § (2)-(10) bekezdése és 346. §-a nem alkalmazandó.

Ezen a jogi bikkfanyelven közölték a 613/2021. (XI.8) kormányrendelet szövegében, hogy a kormány csodafegyvere, az áfabevallás-tervezet jelen formájában megbukott – kommentált a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) a napokban.

A 2020-tól kezdve folyamatos határidő-módosítások után most már meghatározatlan ideig elhalasztották a bevezetést. A veszélyhelyzet végén majd újabb céldátumot kell kitűzni, és a törvényt is módosítani kell, egy többlépcsős bevezetéshez. A Pénzügyminisztérium a kormány honlapján a “piaci szereplőkre” hárítja a felelősséget, azt sugallva, hogy felkészületlenek.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete a Pénzügyminisztérium bocsánatkérését várja, amiért évek óta azt terjesztették, hogy nem lesz szükség könyvelőre.

Később már elismerték, hogy a könyvelőkre mégis szükség lesz, végül még egy szűkített körnek se volt képes a minisztérium közvetlen irányítása alatt álló NAV a borzalmas mennyiségű adatból kimutatást (bevallás-tervezetet) készíteni. Elfogadhatatlan, hogy a piaci szereplők felkészülését emlegeti az államtitkár úr, miközben a NAV évek óta halasztja a feladatot. Eközben a könyvelők informatikai fejlesztéseket voltak kénytelenek meglépni, a járványhelyzet alatti „hagyományos” adminisztráció pedig nemhogy csökkent volna, hanem tovább nőtt, érdemi könnyítés pedig fel se merült. Az MKOE szerint nem véletlen, hogy a könyvelők harmada pályaelhagyásra készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik