Gazdaság

Száguldanak az árak az építőanyagok piacán, hatalmas a bizonytalanság

Oláh Tibor / MTVA/Bizományosi
Oláh Tibor / MTVA/Bizományosi

Ha összeszámoljuk, egyidejűleg több mint féltucat kedvezőtlen piaci esemény van jelen, melyek mindegyike kedvezőtlenül hat az építőiparra. Hogy csak a legfontosabbakat említsük, az energiaárak emelkedése, az alapanyaghiány, a termelői árak emelkedése, a szállítási nehézségek, az AdBlue-hiány, a szakemberhiány. Csak a bizonytalanság biztos – vázolta a Mapei Kft. ügyvezetője, Markovich Béla.

A bizonytalan környezet kiszámíthatatlan költségeket és árakat, bizonytalan szállítási határidőket eredményez. Az egész piacon általánosak a csúszások, az átmeneti termékhiány, valamint a rendkívüli, nem ritkán jelentős mértékű áremelés.

A szakember szerint ezért nagyon körültekintően, lehetőleg felül kell tervezni a beruházások építőanyag-beszerzését, mert a mai helyzetben változhatnak az árak, a szállítási idők és átmeneti áruhiány alakulhat ki. Az ilyen helyzetek kezelésére elég mozgásteret kell hagyni. Ahol csak lehet, érdemes előre lekötni az árakat, hogy amikor elindul a beruházás, minden álljon rendelkezésre azon az áron és minőségben, ahogyan elterveztük – tanácsolja. Hozzátette, bár

korábban úgy látszott, hogy a harmadik negyedévben az építőanyagárak emelkedése megközelítette a tetőpontot, azonban az alapanyagok árának ismételt jelentős emelkedése és a növekvő infláció következtében 2022-ben további áremelkedésre kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik