Üzleti tippek

A brutális drágulás mellett ezek is fékezik az építőipart

Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi
Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi
A beszerzési nehézségeket és a szakemberhiányt is kiemelték az ÉVOSZ felmérésében.

Az alvállalkozói díjtételek, a saját tevékenységek, valamint az alapanyagárak is tovább nőttek. Az alapanyagok, a beépítésre kerülő építési termékek áremelkedése, a munkaerőköltség növekedése különösen nehéz helyzetbe hozta a piac valamennyi szereplőjét: a megrendelőket, a tervezőket, és a kivitelezőket egyaránt – összegezte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

Az árváltozások következtében a legtöbb esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon az építőipari munkákat megvalósítani. A kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és kivitelező csak kompromisszumokkal tudja a piaci áremelkedéseket korrektül kezelni. Sok esetben szükségessé vált a szerződések módosítása, amit az árak korrekciójával, a műszaki tartalom megváltoztatásával vagy a feladatok részleges időbeli átütemezésével valósítottak meg.

Habár az év első felében tapasztalt drasztikus árváltozások mértéke mára csökkenni látszik, részben a kormányzati intézkedések hatására, 2021 év vége előtt nem lehet arra számítani, hogy a visszatérhetünk az év eleji árakhoz – hangsúlyozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

A szövetség 400 építési vállalkozást kérdezett meg, a mintában kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt szerepeltek, országos lefedettséggel. A válaszadók 75%-a a kivitelezésben dolgozik, fele budapesti vagy Pest megyei székhellyel rendelkezik.

Budapesten az első félévi építőanyag-árak és a szolgáltatások díja kisebb mértékben emelkedett, mint vidéken, ez a különbség a második félévben a várakozások szerint kiegyenlítődik. A nettó árbevétel az előző évhez képest jobban csökkent a fővárosi cégek körében, mint az ország többi területén működő vállalkozásnál. Országosan átlagosan 6%-kal emelkedett az ágazatban működők árbevétele.

Kapcsolódó
A féktelen drágulásnak vége lehet az építőanyagoknál, visszafordulnak az árak
3-4 héten belül az acél és műanyag alapanyagok 10, a fa 15 százalékkal lesz olcsóbb.

Az árbevétel csökkenéséről elsősorban a budapesti társaságok számoltak be, nekik viszont az árbevétel-arányos jövedelmezőségük magasabb szintet képvisel. A jövedelmezőség az idei évben a válaszadók csaknem felénél várhatóan nem fog javulni, sőt a fővárosiak inkább a jövedelmezőség csökkenésére számítanak.

A durva áremelkedés megtorpanására számítanak

A felmérés eredménye jól tükrözi, hogy a kivitelezők az áremelkedés meghatározó részét nem tudták érvényesíteni vállalási áraikban, azokat kénytelenek a nyereség rovására elkönyvelni. Az alacsony jövedelmezőségi szint egyébként is a piaci szereplők közül főleg a kivitelezőknél tapasztalható, 10% feletti értékről inkább az építőanyag-gyártók és -kereskedők számolták be.

A válaszadók a tevékenységüket akadályozó tényezőként elsősorban az építőanyagok árának nem várt mértékű emelkedését és az európai szinten is tapasztalható beszerzési nehézségeket említették az évek óta jelen lévő szakmunkáshiánnyal együtt – tette hozzá az ÉVOSZ elnöke.

A cégek az év hátralévő részében az építőanyag-árak megtapasztalt nagymértékű emelkedésének megtorpanásában bíznak – minden vizsgált termék és szolgáltatás tekintetében. A magas szinten mozgó kereslet megfelelő minőségű kielégítéséhez fontos tényező a kiegyensúlyozott, kiszámítható építőanyag-piac, amely a közeljövőben remélhetőleg a régi mederbe kerül. Ehhez szükséges lépés az import áruk arányának csökkentése, illetve a szükséges import szomszédos, közeli országokból történő biztosítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik