Neményi Márton / 24.hu
Gazdaság

A Mol üdvözli, hogy előírhatják a kötelező oltást, a legtöbb cég kivár

Számos céget megkerestünk Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, a Kormányinfón tett bejelentésével kapcsolatban, mely szerint a munkáltatók oltásra kötelezhetik dolgozóikat. Az biztos, hogy az állam mint munkaadó így tesz majd, az önkormányzatoknál pedig a polgármester dönthet az oltás előírásáról.

Bár a vonatkozó jogszabály csak későbbre várható, megkérdeztünk jó pár céget, ők tervezik-e, hogy dolgozóikat oltásra kötelezik. A Mol azt válaszolta, üdvözöl minden olyan döntést, amely nagyobb mozgásteret biztosít a vállalatoknak munkavállalóik egészségvédelméhez, és segíti a gazdaság szereplőit az üzletmenet-folytonosság és az ellátásbiztonság fenntartásában. Az intézkedéseinkről ugyanakkor csak később, a kormányrendelet ismeretében fognak döntést hozni – tették hozzá.

A Telenor későbbre ígért választ, a Tesco és az OTP Bank a kormányrendelet megjelenése utánra, mint ahogyan a Lidl Magyarország is a vonatkozó jogszabályok ismeretében, később kíván nyilatkozni. A Hankook Magyarország Kft. sem tud még állást foglalni a kérdésben. A MÁV-Volán-csoport a mindenkor hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával dönt a munkavállalói és utasai életének és egészségének megóvását szolgáló vállalati, szolgáltatói szintű védelmi intézkedésekről.

A Spar válaszában az oltásra ösztönzést hangsúlyozta. A vállalat idén február 23-án átadott minden munkavállólja számára egy edukációs kiadványt, mely kitért az egészség védelmét célzó tanácsokra, és információkat közölt a járványról és az elérhető oltásokról is. Április pedig 15-én elindítottak egy belső kommunikációs kampányt is, melyben biztatták a kollégákat, hogy regisztráljanak a koronavírus elleni védőoltásra. Hozzátették még, hogy minden munkavállalónak, akinek az oltásra meghatározott időpontja a munkaidejére esik, biztosítják az oltáson való megjelenését. Az oltás kötelezővé tételének kérdését még vizsgálják, arról később hoznak döntést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!