Élő Közélet

A munkaadók előírhatják az oltást az alkalmazottaknak, újra kötelező lesz a maszk a tömegközlekedésben

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor
November 1-jétől kötelező lesz a maszkviselés a közösségi közlekedési eszközökön, és jön a látogatási tilalom is.

Nagyívű repülőtér-fejlesztésben gondolkodik a kormány

Elkerülhetetlennek tartják egy új terminál megépítését, bővíteni kell a parkolókapacitást és fejleszteni kell a repülőtér vasúti elérését, sorolta Gulyás. Azt még mindig nem tudni biztosan, hogy mikor ütik nyélbe a tranzakciót.

A vasúti eléréssel kapcsolatban két megoldás lehetséges: vagy kiépítenek egy új vonalat, vagy pedig a szolnoki vonalról csatlakozik le a reptérre menő vonal.

Kapcsolódó
Orbánék dupla áron vennék vissza a repülőteret, úgy számolnak, hogy 15 év alatt megtérülhet
1600 milliárd forint a vételárajánlat, csak az nem világos, hogy a teljes összeget az adófizetők állják-e.

Az országot semmilyen körülmények között nem akarjuk lezárni

jelentette ki Gulyás arra a kérdésre válaszolva, hogy terveznek-e további szigorításokat a most meghozott döntéseken felül.

A kötelező védőoltás előírásáról: mivel fővállalkozó és alvállalkozó esetén munkáltatóról és munkáltatóról van szó, a fővállalkozó nem kötelezheti az alvállalkozót a védőoltásra.

Home office: ha van olyan munkakör, amelyet otthon el tud végezni a munkavállaló és erre vonatkozóan azt mondja, hogy nem akarja beoltatni magát (még ha kötelező is), akkor a munkáltató mondhatja azt, hogy ezzel a feltétellel maradhat a dolgozó. Ez az ő döntése.

A kormányhivatalok partnerek lesznek abban, hogy ha egy munkahely szeretné egyszerre beoltatni a dolgozóit, akkor az megoldható legyen.

Kötelező oltás - mi a helyzet az egyetemeken?

Az állami fenntartású egyetemeknél az állam, illetve a fenntartó dönthet a munkavállalókra vonatkozó kötelező oltásról, míg az alapítványi fenntartásúaknál a kuratórium.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a közterületi kötelező maszkviselést nem terveznek, a zárt terekre (pl. üzletekre) vonatkozóan pedig még nincs döntés.

Vannak, akik kérhetnek a felmentést a kötelező oltás alól

Ha valaki kap orvosi igazolást arról, hogy nem kaphat Covid elleni védőoltást, akkor őt nem lehet kötelezni rá – ez megfelel az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi előírásnak.

Ha valakinek nem lesz igazolása, és mégsem veszi fel a munkahelyén a kötelező oltást, azt fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, és ha a helyzet még egy év után is fennáll a helyzet, akkor el lehet küldeni a dolgozót.

Ha a munkaadó elrendeli a kötelező oltást, választhat, hogy milyen oltást vesz fel. Néhány napon belül megjelenik az erről szóló rendelet, de a mostani tervek szerint december 15-ig kellene felvenni az első oltást. Két oltásos vakcina esetén mindkét oltást fel kell majd venni.

A cél, hogy legyen magyar vakcina

2022 év végére felépül a debreceni vakcinagyár és ameddig nem lesz kész a magyar vakcina, addig külföldi licenceket fognak venni és gyártani. Gulyás azt nem fejtette ki, hogy pontosan milyen oltóanyagokról lehet szó.

Migráció - az Európai Bizottsághoz fordul a kormány

Az afgán és a fehérorosz helyzet miatt 2015 óta nem volt ilyen nehéz a migrációs helyzet, mondta Gulyás. Eközben Magyarország levélben fordul az Európai Bizottsághoz, hogy a határvédelem költségeit térítse meg, mert az eddig ráköltött 500 milliárd forintból csak 7 milliárdot állt az Európai Unió.

Kötelező védőoltás a munkahelyeken

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy az intézkedés az állami és az önkormányzati munkahelyeket is érinti, így ott is dönthetnek a kötelező védőoltás előírásáról, nem csak a magáncégek esetében.

A kormány ezzel az intézkedéssel azt szeretné elérni, ha ismét felpörögne a védőoltások beadása.

November 1-jétől kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön

Három intézkedést hozott a kormány, jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfó elején.

November 1-jétől kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön.

A cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavállalóiknak kötelezően előírják a védőoltást.

Az egészségügyi intézményekben pedig látogatási tilalmat vezetnek be. Gulyás Gergely hozzátette, hogy a szociális intézmények esetén az intézményvezetőket feljogosítják a látogatási tilalomról való döntésre.

Lesz-e újra kötelező maszkviselés?

Hiába kérik a szakemberek és az ellenzék is a kötelező maszkviselés visszahozatalát, a kormány eddig rendre azt hangoztatta, hogy a negyedik hullámban az oltás a járvány elleni védekezés legfőbb eszköze. Más országokban azonban az oltás mellett egyre több helyen kell újra maszkot hordani:

Kapcsolódó
Idehaza „ha bárki akarja, akkor maszkot hord”, más országok ennél jóval szigorúbbak
Gulyás Gergely a múlt héten azt mondta, a járvány elleni védekezésben most nem a maszk, hanem az oltás a fontos. A legtöbb ország ezzel szemben mindkettőt annak tartja.

Eközben egyre több közintézményben és egyetemen kell maszkot hordani, és a járványhelyzet súlyosbodása miatt látogatási tilalmat is bevezettek egyes egészségügyi intézményekben.

Olvasói sztorik