Gazdaság

Még jobban felemelhetik a PIN kód nélküli vásárlás összeghatárát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Tavaly április 15-től emelték fel a PIN kód nélküli, érintéses vásárlások összeghatárát, 5 ezer forintról 15 ezer forintra, a járvány lassítása céljából, aztán novemberben bejelentette az MNB, hogy idénre is maradhat az emelt limit.

A Világgazdaság interjút készített az MNB alelnökével, Kandrács Csabával, amelyben rengeteg a moratóriummal kapcsolatos kérdést tettek fel neki, de téma volt az is, hogy mitől zöld egy bank, szóba került a Revolut és a PIN kód nélküli vásárlás összeghatárának emelése is.

Kandrács Csaba elmondta, azt látják, hogy bevált az összeghatár emelése, és fenn kell tartani, mert egyszerűsíti az életet. Hozzátette, bár sokan féltek attól, hogy az ötezer forintos limit emelésével több lesz a visszaélés, de bebizonyosodott, hogy ez alaptalan félelem volt. A 15 ezer forintos limit nyomán nem nőtt a csalások aránya. Ha pedig nincsenek visszaélések és komoly kockázatok, akkor ez a limit akár még tovább is emelhető – jelentette ki.

Kiderült az is, hogy az MNB munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy hol lehet a megfelelő mérték. Mivel ma már egy nagybevásárlásra nem elég a 15 ezer forintos limit, Kandrács Csaba úgy véli, valahol annak határán, 30-50 ezer forint környékén lehetne egy új határt meghúzni. De mint megjegyezte, mindezzel óvatosnak kell lenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik