Gazdaság

10 milliós bírságot kapott a CIB, mert megszegte az érintőkártyás fizetések új szabályát

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön publikált határozatában tízmillió forintra bírságolta a CIB Bankot. A Hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján legkésőbb 2020. szeptember végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértést.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a CIB több mint 200 ezer fizetési kártyánál nem biztosította ügyfelei számára a járványhelyzetben március végén bevezetett új szabályt, mely szerint az érintéses (PayPass) bankkártyás vásárlásoknál 15 000 forint értékhatár alatt biztosítani kell a PIN-kód mentes fizetés lehetőségét. Ezzel a bank megsértette az először csak 2020. április 15. és 2020. június 18. között érvényben lévő, majd az év végéig kiterjesztett előírást.

A jogsértésre tekintettel az MNB tízmillió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a hitelintézetet, valamint előírta, hogy legfeljebb 2020. szeptember 30-igfeleljen meg a jogszabályi előírásnak. Az MNB a CIB terhére értékelte, hogy nemcsak a kormányrendelet kötelező alkalmazásának kezdő időpontjára, hanem azt követően sem szüntette meg a jogszabálysértő állapotot. Az MNB ugyancsak a hitelintézet terhére értékelte, hogy a jogszabálysértés az ügyfelek széles körét érintette, továbbá, hogy a mulasztás az életet és testi épséget veszélyeztető járványügyi időszakban történt.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Kiemelt jelentőségű a pénzforgalmi szabályszegés, ha az egyúttal járvány idején az állampolgárok egészségének veszélyeztetését növeli. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik