Gazdaság

Folytatná a helyi adók nyesegetését a kamaraelnök

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Parragh László szerint be kéne fagyasztani a helyi adókat a vállalkozásokért. Az önkormányzatok valószínűleg nem repesnek az ötlettől.

A helyi iparűzési adó jelenlegi rendszerét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslata szerint jövőre is fenn kellene tartani, a „politikai szélcsend” időszakában pedig (amikor nincsenek például választások) az iparűzési adó egész rendszerét át kellene tekinteni – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerdán az MTI-nek.

Parragh László szerint, ha a vállalkozásoknak jövőre is kevesebb helyi adót kell fizetniük, akkor több pénz marad náluk, amit bérre, fejlesztésre, beruházásra fordíthatnak. Hozzátette, a kamara ezen felül az egyéb helyi adók befagyasztását is javasolja a kormánynak, hogy ne lehessen például ingatlanadót, turisztikai hozzájárulást emelni, mert

a vállalkozói kasszák most elég vékonyak.

Az MKIK elnöke kitért a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének kérdésére is. A béremelésnél mindenkinek, így a kormánynak és a munkaadóknak is terhet kell vállalniuk, miközben a munkavállalók részéről arra van szükség, hogy belássák, ha

a költségvetést meglökjük és rossz irányba mozdul, akkor annak nagy lesz az ára és azt a munkaadók és a munkavállalók fogják kifizetni.

Két adót is csökkentene

Mindezek miatt a kamara javaslata két részből áll: egyrészt szükséges a munkaadókat terhelő szakképzési hozzájárulás 1,5 százalékos csökkentése, másrészt javasolják a (szintén a munkaadókat terhelő) szociális hozzájárulási adó 2,5 százalékpontos mérséklését. Azaz az MKIK ezt a két elemből álló, összesen 4 százalékpontos, munkát terhelő adó- és járulékcsökkentést tartja szükségesnek 2022. január 1-től.

Parragh László kiemelte, számításaik szerint ez a mértékű csökkentés olyan kompromisszumos megoldás, amit a költségvetés még elvisel, ugyanakkor az iparűzési adóval együtt a vállalkozásoknak nagy lehetőséget ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik