Gazdaság

Még nagyobb szava lenne a Parragh-féle kamarának, mi legyen a vállalkozóktól követelt hozzájárulás sorsa

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

A koronavírus-járvány időszakában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által megfogalmazott, a fővárosi gazdasági szereplőket segítő javaslataival a vállalkozások több, mint 80 százaléka ért egyet. A napokban lebonyolított online kutatás megerősítette a BKIK vezetését abban is, hogy ki kell állnia a kamarai működés önkormányzatiságon alapuló modellje mellett. A válaszadók 84 százaléka ugyanis határozottan elutasítja a Parragh-féle, jogszabályellenesen előkészített, a kamarai rendszer véleményét figyelmen kívül hagyó, központosító törvénymódosítást – áll a BKIK közleményében.

A válaszadók több, mint 80 százaléka támogatja a budapesti kamara eddig kezdeményezéseit és 84 százaléka nem ért egyet azzal, hogy módosítsák a gazdasági kamarákról szóló törvényt úgy, hogy az 5000 forintos kamarai hozzájárulás beszedése és újraosztása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hatáskörébe kerüljön – írják.

A gazdálkodó szervezetek számára tehát fontos, hogy az általuk befizetett kamarai hozzájárulási díjat helyben, a területi kamaráknál használják fel és azt ne a Parragh László vezette MKIK ossza el a jövőben.

A kötelező kamarai tagdíj – az Orbán Viktorral is jó kapcsolatot ápoló, neki tanácsot adó – Parragh László vezette MKIK ötlete, több éve borzolja sok vállalkozó idegeit azzal, hogy sokan érzik úgy, hogy csak beszedni akarják tőlük a pénzt, de érte szolgáltatást nem igazán kapnak. Jelenleg annak 10 százaléka landol a Parragh-féle szervezetnél, 90 százalék az illetékes területi kamarákhoz kerül. De ezen a mechanizmuson változtatna a törvénymódosítás a Parragh-féle országos kamara javára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik