Gazdaság

Véglegesítették a lakossági napelemes pályázatot, két fontos újítás is belekerült

Getty Images
Getty Images

Hétfő reggelre sajtótájékoztató ígértek, de helyette végül a lakossági uniós napelemes pályázat lebonyolítására létrehozott kormányzati oldalon bukkant fel délután a végleges szabályrendszert rögzítő átdolgozott kiírás, szúrta ki a Portfolio.

A pályázat szövege 71 oldalról 68 oldalasra csökkent, és rögzíti, hogy 2,9 millió forinttól 11,3 millió forintig terjedően lehet 100 százalékos támogatást nyerni.

Az eredeti terv szerint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében november 15-től lehetett volna beadni a pályázatokat, de a kezdődátumot végül országszerte 2021. december 6-ra írták át.

Két különböző műszaki tartalomra igényelhető a támogatás, az egyik a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése, a másik a tetőszerkezetre helyezett, kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje.

Kérelmet csak akkor lehet benyújtani, ha az adott ingatlanban (rész)tulajdonnal rendelkező személy vagy személyek tavalyra vonatkozó adóbevallásába az együttes jövedelem egy főre vetítve nem haladja meg a 4.85 millió forintot. Jövedelemnek minősül a nyugdíj is, olyan viszont nem szerepeltethető a képletben, akinek nem volt jövedelme 2020-ban.

A lap cikkében megjegyzi, két nagyon fontos újítás is bekerült a dokumentumba:

  • az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévüket be nem töltött személyek (a továbbiakban: gyermekek) száma szerint plusz pontszámok kaphatók (nincs gyermek: 1 pont, 1 gyermek: 2 pont, 2 gyermek: 3 pont, 3 vagy több gyermek: 4 pont).
  • fontos az is, hol található az ingatlan. Ha a helyszín nem minősül kedvezményezett járásnak: 1 pont, ha csak kedvezményezett járás: 2 pontot kap, ha viszont fejlesztendő járásnak minősül (még nagyobb rászorultsági fok a térség adottságai alapján), akkor 3 pontot kap.

Támogatásban várhatóan 34.920 család részesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik