Gazdaság

Adótartozás mellett is teljes összegű lehet a gyerekesek adó-visszatérítése – ha február 15-ig utal a NAV

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Kismamás csoportokban téma, hogy vajon akkor is megérkezik-e február 15-ig az adó-visszatérítés maradéktalanul, ha valakinek adótartozása van. Nem véletlenül foglalkoztatja ez a kérdés a gyerekeseket, nem ritka ugyanis az adó- vagy illetéktartozás azok körében, akik nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus miatt. Előfordul például azoknál a katásoknál, akiket padlóra küldtek a bezárások, vagy azoknál, akik elveszítették az állásukat. Közülük sokan azóta sem tudtak talpra állni, éppen ezért nagyon várják az adó-visszatérítést. Nem mindegy hát nekik, hogy akkor is megkapják-e, ha van valamilyen restanciájuk a NAV felé.

Ha utal a NAV február 15-ig, akkor a teljes adó-visszatérítés érkezik

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint, ha valakinek adótartozása van, akkor az adóhatóság élhet a visszatartás jogával a különböző adó-visszatérítéseknél. Másképp fogalmazva: ahelyett hogy kiutalná az adózónak járó visszatérítést, betudhatja a tartozásába. A gyerekesek részére járó adó-visszatérítésnél viszont a kormányrendelet azt mondja, hogy a kedvezményelőlegnél (azaz, ha február 15-ig folyósítja a NAV az adó-visszatérítést) hiába van az adózónak adótartozása, az adóhatóság nem gyakorolja a visszatartási jogát. Ami nem egészen tiltás (nem azt írták, hogy nem gyakorolhatja), inkább kijelentés. Arra utal, hogy tartozás mellett is megkaphatják az egész összeget az érintettek.

Viszont, ha a NAV „bármely okból” mégsem utalja ki valakinek február 15-ig előlegként a  kedvezményt (adó-visszatérítést), akkor a kiutalásra már csak az adóbevallás elkészítése, illetve a szja-bevallási tervezet kiegészítése után kerülhet sor. És ekkor már a kormányrendelet szerint a normál kiutalási rend érvényes, azaz, ha adótartozása van a gyerekesnek, akkor az adóhatóság már gyakorolhatja a visszatartási jogot. Vagyis levonhatja a tartozást az adó-visszatérítésből.

Túl tág fogalom a „bármely ok”

A jó hír az, hogy van egy elvi kiskapu. Ha valaki tudja, hogy tartozása van, és mindenképpen szeretné megkapni február 15-ig az adó-visszatérítést, megteheti, hogy december 31-ig nyilatkozatot tesz erről. (A szükséges VISSZADO-nyomtatvány október 31-étől lesz elérhető.) Ebben az esetben a NAV elvileg utal február 15-ig. A rossz hír ugyanakkor az, hogy ez sem garancia arra, hogy megérkezzen február 15-ig az adó-visszatérítés. És ez kvázi „megengedett”, hiszen a NAV „bármely okból” megteheti, hogy nem utalja az előleget.

Angyal József okleveles adószakértő szerint szokatlan, és túl tág, túl megengedő a „bármely okból” megfogalmazás. Bármely ok lehet az adóhatóság mulasztása is. Sőt, elvileg beleférhet akár az is, hogy ha az adóhatóság látja, hogy valakinek van valamilyen tartozása, és épp ezért nem utalja ki az előleget február 15-ig. Aztán amikor a bevalláskor kiderül, hogy mégiscsak jár az adó-visszatérítés, a tartozás fejében már visszatarthatja az összeget – magyarázta.

És mivel bármely ok elfogadott lehet, így lényegében előre felmentik az adóhatóságot, ha valamiért nem utalja az adó-visszatérítést, pedig kellett volna. Így akár az adóhatóság visszaélésére is lehetőséget ad a rendelet – jegyezte meg az adószakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik