Gazdaság

Leváltották a Nagybani Piac Zrt. vezérigazgatóját

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül felmentette a Budapesti Nagybani Piac Zrt. közgyűlése a társaság vezérigazgatóját, Nagy István Zsoltot a múlt héten – tudtuk meg Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalától.  A felmentés indoklás nélkül történt, a vezérigazgató menesztését ugyanis a Munka Törvénykönyve szerint nem kellett indokolni – tették hozzá.

A közgyűlés ugyancsak ellenszavazat és tartózkodás nélkül az eddigi műszaki igazgatót, Boros Andrást választotta meg ideiglenesen vezérigazgatónak, aki ezeket a feladatokat az eddigi munkaköre mellett látja el. Az új vezérigazgatót pályázat útján fogják kiválasztani, Boros Andrást arra az időre bízták meg most a tisztség ellátásával, amíg a pályázatot előkészítik és lebonyolítják.

Előzetesen írtunk róla, hogy a többségi tulajdonos, a főváros önkormányzat azzal az indokkal kezdeményezte Nagy István Zsolt menesztését, mert a vezérigazgató megpróbálta elvonni az igazgatóság hatásköreit. Cikkünkben kitértünk arra is, hogy nem volt összhangban a társaság alapszabálya a cégkivonatukkal. Az alapszabályban ugyanis az állt, hogy a vezérigazgató munkavállaló, aki alárendelt a döntéshozó igazgatóságnak. A cégjegyzékben pedig az szerepelt, hogy a vezérigazgató vezető tisztségviselő (azaz döntéshozó). Arra is kitértünk, hogy a Nagybani Piac Zrt. stabilan nyereséges, évek óta.

A főpolgármesteri hivatal a felmentés után azt írta megkeresésünkre, hogy a társaság alapszabálya az eddigiekben is vezető állású munkavállalóként működő vezérigazgatóról rendelkezett. Elismerték azonban, hogy a társaság jogi képviselője a korábbi vezérigazgató esetében a cégbírósági nyomtatványt helytelenül töltötte ki, ezért kerülhetett pontatlan, az alapszabály rendelkezéseivel ellentétes adat a cégjegyzékbe. Magyarán a cégjegyzékben nem szerepelhetett volna az, hogy Nagy István Zsolt vezető tisztségviselő.

Jelenleg az e-cégjegyzékben már szerepel, hogy Nagy István Zsolt vezérigazgató (vezető tisztségviselő) törlés alatt áll. Boros András pedig vezető állású munkavállalóként bejegyzés alatt áll.

Nagy István Zsolt lapunknak továbbra sem kívánta kommentálni a leváltását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik