Gazdaság koronavírus

Visszamenőleg módosította a moratóriumot a kormány, visszafizetés járhat sokaknak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Két új rendelet is megjelent szerdán este a Magyar Közlönyben a hiteltörlesztési moratóriumról, szúrta ki a Telex.

A lap szerint az elsőben nincs semmi meglepő, az arról szól, hogy mely rászoruló csoportoknak hogyan hosszabbodhat meg a fizetési haladék. A másik viszont már annál inkább érdekes.

Ezt a rendeletet a természetes személyek hitelkártya-szerződésére, valamint a fizetési számlához kapcsolódó hitelszerződésre (folyószámlahitel) kell alkalmazni.

A lényege, hogy a bankoknak ki kell számítaniuk, a piaci átlagos kamatnál többet vagy kevesebbet számolnak fel az ügyfeleiknek, és ha többet, akkor inkább a kisebb kamatot kell relevánsnak tekinteni. Ez értelemszerűen csak azokra vonatkozik, akik igénybe vették, de már kiléptek a moratóriumból.

A cikk szerint a kormányban valaki rájöhetett, hogy amennyiben a moratórium alatt valakinek ketyeg a kamata, azzal nagyon rosszul jár.

A bankok ennek a módosításnak duplán sem örülhetnek, a pénzügyi teher mellett ügyintézési terhet is kaptak a nyakukba, 60 napjuk van ugyanis csak, hogy elszámoljanak az ügyfelekkel és visszafizessenek azoknak, akiknek ez jár.

A Telex emlékeztet, bár sokan próbáltak előre figyelmeztetni a moratórium hátulütőire, sokan csak későn, az úgynevezett lezáró levelek elolvasásánál eszméltek, hogy nem 10, hanem esetenként 13-14 vagy akár 25-30 hónappal nőtt a hitelük futamideje. Mindeközben pedig a bankok 2021-ben soha nem látott féléves nyereséget könyvelhettek el.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik