Gazdaság

A makói gumigyár csendszabálya miatt a kormány segítségét kérik

Rosta Tibor / MTI Fotó
Rosta Tibor / MTI Fotó
A Magyar Szakszervezeti Szövetség a kormánytól vár el lépéseket a szerinte cenzúrába hajló ügyben.

Egy napja írtunk arról, hogy a Continental makói gumigyárában szigorú szabályok léptek életbe a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) szerint. Azt állítják, mivel épp a kollektív szerződés módosítása van terítéken, és a Makói Gumiipari Szakszervezet kikérné a dolgozók véleményét, a Continental vezetése új szabályokat rendelt el. Ezek szerint munkaidőben szinte alig szólhatnak a dolgozók egymáshoz, így a szakszervezet se tudja a dolgozók véleményét kikérni.

Kapcsolódó

A Continental azonban állítja, csak munkavédelmi okokból nem enged az egyik üzemegységnél dolgozót oda egy másikhoz, illetve korlátozza a munka közbeni beszélgetéseket. A szakszervezetnek pedig biztosít helyet és időt, hogy kommunikálhasson a dolgozókkal, például a szünetekben, de még irodát is kapnak a megbeszélésekre, ha kell.

A hírre pénteken közleményben reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), ami „durva cenzúrának” nevezte a Continental tettét. Szerintük ugyan a cég a magyar kormány egyik stratégiai partnere,

ez sem adhat felhatalmazást a makói gyár vezetésének a munkavállalói jogok durva csorbítására, a dolgozók egymás közötti beszélgetéseinek cenzúrázására.

Kordás László, a MASZSZ elnöke, semmilyen magyar jogszabály nem ad lehetőséget arra a munkaadónak, hogy cenzúrázza vagy megtiltsa a dolgozók beszélgetését. Kordás szerint a makói rendelkezés „durván csorbítja sőt, egyenesen sárba tiporja a munkavállalók jogait”. Ezt pedig a kormánynak meg kéne tiltania. A közlemény így zárul:

A MASZSZ felszólítja a kormányt, rendeljen el azonnali hatósági vizsgálatot a makói cégnél, s haladéktalanul vonassa vissza az enyhén szólva is aggályos viselkedési utasítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik