Gazdaság

Egyetemi hallgatókat köteleznek, hogy „önkénteskedjenek” a Vadászati Világkiállításon

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Egy, az Átlátszó Oktatás birtokába jutott, augusztus 27-i keltezésű email alapján a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) hallgatókat kötelezne arra, hogy végezzenek „önkéntes” munkát a csaknem 77 milliárd forint összköltségű vadászati kiállításon. Az Átlátszó Oktatás szerint az ingyenmunkát a diákok tanítási időben kénytelenek elvégezni.

A hallgatókat az egyetem arra kötelezi, hogy tanítási időben, a kiállítás szervezői által megszabott időpontokban segítsenek a szervezőknek a rendezvény lebonyolításában.

Az Átlátszó Oktatás által bemutatott email szerint

az agráregyetem minden természetvédelmi mérnök alapszakos, nappali tagozatos hallgatója köteles részt venni a munkában, amennyiben másod-, vagy harmadéves.

A levélből kiderül, hogy a hallgatók kénytelenek önkéntes szerződést kötni a rendezvényt lebonyolító céggel, amely később az órai távollétüket igazoló papírt fog kiállítani számukra. A rendezvényhelyszínen a diákok ásványvizet és ebédet kapnak, más módon azonban nem kompenzálják őket az elvégzett munkájukért.

A lap kiemeli: nem világos, hogy egy felsőoktatási intézmény milyen alapon kötelezheti a hallgatóit arra, hogy tanítási időben – amikor egyébként előadásaik és szemináriumaik lennének – egy, az egyetemtől független helyen dolgozzanak mindenféle ellentételezés nélkül. Szintén kérdéses, hogy az eddig legalább 76,2 milliárd forintot felemésztő Vadászati Világkiállításmiért nem fizetett alkalmazottakkal működteti a rendezvényt, ahelyett hogy diákokat hozatna el az órájukról.

Kapcsolódó
Százmilliók ügyvédekre, tízmilliók a Hír TV-nek – így költ a vadászati kiállítást szervező cég
A Takarékbank-vezér szakácskönyvére, egy SZFE-s kuratóriumi taghoz köthető cégnek és kormányközeli kutatóknak is jut a milliárdos büdzséből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik