Gazdaság

Filippov Gábor: közelebb kell hozni egymáshoz az elitoktatást és a lemaradt rétegek oktatását

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Mélyen rögzült, strukturális okai vannak annak, hogy az oktatás nem hatékony Magyarországon, és ez nem csak a leszakadóknak, hanem az egész ország teljesítményének rossz, ám ezen mind lehet változtatni, vélekedett Filippov Gábor elemző Alinda műsorában, amelyet a Telex szemlézett.

Filippov Gábor szerint ahhoz, hogy az ember sikeres országban gondolkodjon, a közoktatási ollót kellene zárni, vagyis közelebb hozni egymáshoz az elitoktatást és a lemaradt rétegek oktatását, egyenlő esélyeket adni mindenkinek. Ez az egyetlen út egy természeti kincsekben szegény, kis ország előtt, mert csak így fogja tudni jól, azaz nem pazarlón kihasználni az ország az emberi erőforrásokat. Így tett Észtország, Finnország, vagy épp Szingapúr is. Ma a statisztikák szerint egy szegény gyereknek gyakorlatilag tehetségtől függetlenül nincs esélye bejutni a felsőoktatásba, így nem fog tudni olyan munkát végezni, amivel hozzájárul a közöshöz. Ezáltal – a csökkenő demográfia miatt – nehezebben fenntartható lesz a nyugdíjrendszer a tébé, gyengébben fog teljesíteni 20 év múlva az ország.

Az elemző szerint rendszerszinten nem jó a magyar iskolarendszer „lefölözést” erősítő működése, azaz hogy negyedik, vagy hatodik osztály után elszippantják a gimnáziumok a jó tanulókat, és erre többféle ösztönzőt is kapnak. Filippov arról is beszél, „vészcsengő”, hogy a tanári gárda elöregedőben van, pedagógusbéreket az átlagbér kétszeresére kellene emelni, hogy rendszerszinten jobb teljesítményt okozzon az, hogy versengés van a tanári pályáért.

A teljes, egyórás interjút jelképes összegű támogatásért itt lehet megnézni.

Kapcsolódó
Filippov Gábor: Melyikünk nem érdekelt abban, hogy aki szegény családba születik, ne szegény családban haljon meg?
Szeptember 15-én lép a nyilvánosság elé az Egyensúly Intézet nevű agytröszt. Az új nonprofit cég kutatási igazgatójával beszélgettünk arról, kik állnak a háttérben, mit szeretnének elérni, és miért szállt be egy politikai projektbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik