Gazdaság

Csillag István: Matolcsyt kétszeres felelősség terheli az inflációért

YouTube
YouTube
A közgazdász szerint nagyjából ott tartunk, mint a szocializmusban.

Csillag István a Klubrádió reggeli műsorában árnyalta mindazt, amit Matolcsy György állít a magyar gazdaságpolitikáról. A volt gazdasági miniszter a gazdasági mutatók összevetése után az MNB  elnökének több kijelentését cáfolta.

Azt elismerte, hogy Matolcsy jóslata a nagy pénzügyi válságról bejöhet, hiszen mindenki tudja, „a kapitalista gazdaság ciklikus, (…) előbb vagy utóbb válság lesz”. Szerinte azonban ennél sokkal érdekesebb, amiről Matolcsy hallgat, hiszen a jegybank felelőssége a pénzromlás ütemének megfékezése, az MNB elnöke pedig éppen akkor írja cikksorozatát,

amikor olyan ütemben romlik a forint értékállósága, ami egész Európában egyedülálló.

Csillag István azt mondta, az inflációért „a felelősség kétszeresen terheli” Matolcsy Györgyöt, hiszen gazdasági miniszterként éppen ő indította el azt a gazdaságpolitikát, ami „az európai adózók pénzét két kézzel szórta szét betonba”. Másrészt „a legolcsóbb hitelekkel szórta meg a haverok vállalatait”, kábította olcsó lakáshitelekkel a népet.

A közgazdász szerint nagyjából ott tartunk, mint amikor a  szocializmusban azt mondták, a reformok azért kellenek, hogy a szocializmus által generált gondokat próbálják megoldani. Csillag István szerint az, hogy az infláció miatt a pénzügyi tárca lett Matolcsy szemében a bűnbak csak egy gyerekes védekezés.

Ebben a játékban vagyunk, a gyerekcsíny, amit elkövetnek az ország ellen, utólag ezt a reakciót váltja ki.

Kapcsolódó
Varga Mihály elutasítja a Matolcsy-receptet
A pénzügyminiszter most még igennel szavazna az uniós tagságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik