Gazdaság

Minden harmadik melóst feketén foglalkoztat az építőipar, még mindig

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Minden harmadik építőipari munkavállalót feketén dolgoztatnak, és a munkáltatók hatoda foglalkoztatja csak teljesen szabályosan a dolgozóit – írja a Népszava az ITM célvizsgálatára hivatkozva. Ez egyébként azt jelenti, hogy nem mérséklődött az ágazaton belül a feketefoglalkoztatás, ugyanis két évvel ezelőtt is hasonlóan rosszak voltak az arányok.

Az eredmény annyiben meglepő, hogy időközben szigorodtak a fekete foglalkoztatás következményei. Idén március 1-je óta ugyanis a fekete foglalkoztatáson kapott cégek a büntetési tételek megfizetésén túl kötelesek az adóhatóságnál is bejelenteni érintett munkavállalóikat. Legalább a minimálbér mértékéig, és minimum 30 napra visszamenőleg tehát járulékot kell fizetniük a feketén dolgozók után is.

A visszamenőleges bejelentési kötelezettségtől a tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkára, Bodó Sándor azt remélte, hogy alkalmazásával megszüntethető a jogszerűen működő vállalkozások versenyhátránya, hiszen a költségvetés és a munkavállalók kárára ügyeskedők elveszítik a bejelentés nélküli foglalkoztatásból származó tisztességtelen előnyöket. A foglalkoztatásfelügyeleti főosztály – már a törvény hatálybalépését követően lefolytatott – jelentése szerint azonban „a versenyelőny megszerzése és megtartása érdekében” a munkáltatók továbbra is „bevállalják” egy esetleges hatósági elmarasztalás következményeit.

Az építőiparban a feketefoglalkoztatás 93 százalékban a bejelentés elmulasztásával valósul meg. A munkaügyi ellenőrök szerint tudatos jogsértésre utal az az elterjedt gyakorlat, amikor a helyszíni ellenőrzés megkezdése után – miután a dolgozó jelzi telefonon a helyzetet – a munkáltatók pár percen belül bejelentik az illegálisan foglalkoztatottakat. Vagyis tisztában vannak a jogszabályi kötelezettséggel, de a hatósági ellenőrzés elmaradásában bízva csak akkor jelentik be a dolgozókat, ha már elkerülhetetlen. Márpedig a lap szerint erre joggal alapozhatnak, hiszen a munkaügyi ellenőrök létszámát, és az ellenőrzések gyakoriságát oly mértékben lecsökkentette a kormány, hogy ha most ellenőriznek egy céget, akkor az legközelebb 83 év múlva kerülne ismét sorra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik