Gazdaság

Az építőiparban minden harmadik dolgozó feketézik

Emelkedett a feketefoglalkoztatás aránya a meghatározó gazdasági ágazatokban. Az építőiparban minden harmadik dolgozó bejelentés nélkül dolgozik – számolt be a Népszava a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának az idei első félév munkaügyi ellenőrzéseinek eredményeit összefoglaló jelentése alapján.

A lap hozzáteszi: a szakszervezetek által régóta kifogásolt ellenőrzési kapacitások szűkülését jól mutatja, hogy az idei első félévben ismét kevesebb munkavállalóhoz jutottak el az ellenőrök. Tavaly január 1. és június 30. között még 41 ezer, az idei első félévben már csak alig több mint 37 ezer dolgozó foglalkoztatását ellenőrizték. Pedig a jelentésekből évről évre kiderül, hogy minden második dolgozót valamilyen munkaügyi jogsértés ér, és ezek közül a leggyakoribb a feketefoglalkoztatás. Ez utóbbi most a vizsgált munkavállalók csaknem 14 százalékát érintette, miközben tavaly még 11,5 százalék volt az arány.

Az idei az elmúlt 9 évben tapasztalt legmagasabb arány.

A jelentés szerint a bejelentés nélküli foglalkoztatás esetében a jogsértések jelentős hányadát tudatosan, csalási és adóelkerülési szándékkal követik el. A cél a versenyelőny, valamint az extraprofit elérése. A jelentés szerint:

  • Minden harmadik feketén foglalkoztatott munkavállaló az építőiparban dolgozik.
  • A kereskedelemben az összes feketén foglalkoztatott 8 százaléka dolgozik, az ágazaton belül 8-ról 10 százalékra emelkedett a be nem jelentett dolgozók aránya. Ez 2011 óta a legmagasabb arány a kereskedelem területén.
  • A vendéglátásban a dolgozók 13 százalékát nem jelentik be.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik