Gazdaság

A szakszervezetek nem hagyják annyiban a sztrájkjog önkényes kormányzati korlátozását

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

A magyar kormány hétfőn kihirdetett rendeletével – visszaélve a felhatalmazási törvényben foglalt jogával – felülírta a sztrájktörvényt, megakadályozva a légiforgalmi irányítók keddre meghirdetett munkabeszüntetését.

Kapcsolódó
„A miniszterelnök gyakorlatilag bilincsbe verte a magyar dolgozókat és a szakszervezetüket”
László Zoltán, a Vasas-szakszervezet alelnöke reagált így a légiirányítók rendeletben betiltott sztrájkjára. 

A szakszervezetek szerint a kormány ezzel újabb bizonyítékot adott arra, hogy ma Magyarországon a munkabeszüntetés alkotmányos jogának gyakorlását – ahol csak tudja – minden eszközzel ellehetetleníti. A történtek miatt az érdekképviseletek – Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Akciószövetsége – az Alapvető jogok biztosához és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetéhez fordulnak jogorvoslatért.Felszólítják a magyar állam nevében eljáró kormányt, mint a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zártkörűen Működő Részvénytársaság egyetlen részvényesét, hogy a sztrájkjog indokolatlan korlátozása helyett tevékenyen vegyen részt a légiforgalmi irányítók bértárgyalásán, amelynek során állapodjanak meg abban, hogy a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök szállítása egy esetleges sztrájk alatt is zökkenőmentesen történjen!

Az aláírók szervezetek (MKKSZ, MASZSZ, EVDSZ, PDSZ OV, TBDSZ) tiltakoznak a légiforgalmi dolgozók által bejelentett sztrájk betiltása, a sztrájkjog önkényes korlátozása ellen.

Kiemelt kép: Légiforgalmi irányítók dolgoznak a HungaroControl felújított irányítótermében Budapesten 2021. április 28-án. Lezárult a HungaroControl egyik legjelentősebb beruházása, az elmúlt fél évben teljesen megújultak a társaság légi navigációs és hangkommunikációs rendszerei, valamint a légiforgalmi szakemberek munkaállomásai. A közel 8 milliárd forintból megvalósult fejlesztésnek köszönhetően az irányítók a jövőben is Európa egyik legkorszerűbb, csúcstechnológiával felszerelt központjából gondoskodhatnak a repülések biztonságáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik