Gazdaság

Olyan sokan vásárolnak az Ikeában, hogy szűkíteni kell a választékot

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A G7 német sajtóértesülések alapján arról ír, hogy olyan nagy lett a kereslet az Ikea árucikkei iránt, hogy a folyamatosan akadozó globális logisztikai ellátás miatt nem tudják ezt megfelelő minőségben kielégíteni, ezért inkább visszavesznek a kínálatból. A svéd gyökerű lakberendezési áruházlánc idén már 10 százalékkal nagyobb nemzetközi szállítási kapacitást kötött le, de ez sem bizonyult elégnek, a boltok nem tudják megfelelően rövid határidőn belül átadni a megrendelt termékeket, és emiatt több lett a vásárlói panasz.

Európában különösen azokkal a cikkekkel van probléma, amelyek részben vagy egészben a Távol-keletről érkeznek. Ezek aránya körülbelül 30 százalék, és a gyártásukat nem tudják Európába helyezni. A minőségi kiszolgálás fenntartásának így egyetlen módja az, ha az áruválasztékot csökkentik, és ezt 2022-től meg is lépik.

Egyelőre nem tudni, hogy mely termékek tűnnek el a polcokról, az idézett német lap szerint Európában 5 százalékos lesz a kényszerű vágás, vagyis a 12 ezer darabos átlagos kínálatból kiindulva 600 termék forgalmazása szűnik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik