Vajda János / MTI
Gazdaság koronavírus

Az Emmi nem árulja el a vakcinák állami hatásvizsgálatának részletes eredményeit

Kásler Miklós egy keddi interjúban beszélt először a vakcinák jelenleg is zajló állami hatásvizsgálatáról, a február 15. és május 15. közötti epidemiológiai vizsgálatról, akkor azt mondta, milliónyi átoltott ember megfertőződésének az arányait határozták meg. Az emberi erőforrások minisztere azonban mindössze annyit árult el, hogy

a fertőzés elleni védettség az összes vakcinát tekintve 78 és 92 százalék között van.

A vizsgálat eredményeiről Gulyás Gergely sem közölt több információt kérdésünkre a csütörtöki kormányinfón, azt mondta, nem ismeri a részleteket, így az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultunk, hogy megtudjuk, az országban használt vakcinák hogyan teljesítettek az állami hatásvizsgálaton, illetve a különböző korcsoportokban milyen hatékonyságot mértek.

Az Emmi lapunknak küldött válaszában konkrétumokra nem tért ki, mindössze elismételte, hogy

a fertőzés súlyos lefolyása ellen a legbiztosabb védelmet a védőoltás adja, és ehhez minden Magyarországon engedélyezett vakcina alkalmas.

Ezt követően a Semmelweis Egyetem vizsgálatára emlékeztettek, amely azokat is megvizsgálta, akiknél a magánlaborok az oltás után sem mutattak ki elegendő ellenanyagot. Mint írták: ő esetükben mintegy 88 százalékban igazolható volt az ellenanyag-pozitivitás, azaz a védettség.

Ami az állami hatásvizsgálat eredményét illeti, a tárca válasza szerint „a világon az elsők között vagyunk akik szisztematikusan, több oldalról és a legtöbb oltóanyaggal, hosszú távon vizsgáljuk a teljes (celluláris és humorális) immunitást”.

Ezek az eredmények folyamatosan rendelkezésre állnak, hogy a kormány felhasználja a szakmapolitikai intézkedések meghozatalakor. A vizsgálat összetettségére való tekintettel, a teljes kutatási anyag nyilvánosságra hozatalára azután lesz lehetőség, miután az lezárult, megfelel a tudományetikai szempontoknak és publikálták a tudományos fórumokon

– írták. Hogy ez mikorra várható, nem tudni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!