Koszticsák Szilárd / MTI
Gazdaság

Már 4000 milliárd forintot lapátolt ki az országból az Audi

975 millió euróval (durván 350 milliárd forinttal) leszállítja az alaptőkéjét a győri Audi Hungaria Zrt. – tette közzé az autógyártó a Cégközlönyben. A német tulajdonos erről június 11-én döntött, az akció után az alaptőkéje a töredékére zsugorodik: 201 ezer euró, alig több mint 72 millió forint lesz. A tőkeleszállítás oka nem veszteségrendezés, hiszen az Audi tavaly (az Opten adatai szerint) 2745 milliárd forint bevételt ért el, ami elmaradt ugyan kicsit az előző évi teljesítménytől, ezzel együtt rekordnyereséget, 182 milliárd forint adózott eredményt könyvelt el.

A csaknem 500 millió eurós nyereséget az utolsó centig kivette a német anyacég, sőt a cégdokumentumok szerint ennél sokkal nagyobb oszatlékkivétről határozott februárban:

összesen 6 milliárd euró, azaz 2160 milliárd forint kifizetéséről döntött az előző években felhalmozott eredménytartalék terhére.

A 6 milliárd eurós profitkivéttel a tavalyi húzást is übereli az Audi: akkor 2 milliárd eurót utalt haza. Sőt, egy mozdulattal többet rántottak ki a győri cégből, mint az előző tíz évben összesen. Korábbi cikkünkben írtuk meg, hogy egy évtized alatt összesen 1800 milliárd forintnyi profitot repatriált az Audi, miközben 36 milliárd forint támogatást kapott egyedi kormánydöntéssel.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök és Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik