Gazdaság

Kavicskitermelő nagyhalnál vizsgálódik a GVH

Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi
Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a közép-magyarországi kavicskitermelés egyik fajsúlyos vállalkozása ellen. A közleményben azt nem közölték, melyik vállalkozásról van szó. Rákérdeztünk a GVH-nál, és a következő választ kaptuk:

Mivel folyamatban lévő eljárásról van szó, bővebb információt nem oszthatunk meg az érintett cég ártatlanságának vélelme miatt sem a cég nevével, sem a (beazonosítására alkalmas) közép-magyarországi helyszínnel kapcsolatban.

A Portfolio.hu megjegyezte, érdekes, hogy míg egy korábbi cementpiaci kartell kapcsán végzett vizsgálat során a GVH a konkrét cégeket is megnevezte, ezúttal a vállalkozás nevét nem említik.

A GVH gyanúja szerint az érintett vállalkozás a közép-magyarországi régióban feltételezhetően visszafoghatta kitermelési kapacitásait, hogy magasabb eladási áron értékesítse a kavicsot.

A nemzeti versenyhatóság 2021. július 20-án előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatást tartott egy bányászatban aktív, építőipari vállalkozás székhelyén. A versenyhivatal gyanúja szerint a közép-magyarországi kavics-kitermelésben komoly szerepet betöltő vállalkozás a helyi piac többi bányájához képest – növekvő kereslet mellett – feltételezhetően visszafoghatta kapacitásait annak érdekében, hogy magasabb árakon értékesítse a kavicsot.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárását piaci jelzés nyomán, bírói engedélyhez kötött helyszíni kutatással indította. A feltételezhetően jogsértő magatartás a legjelentősebb hazai bányászati nyersanyagok egyikét, a kavicsot érinti, amely alapvető fontosságú a hazai építőipar és a lakossági építkezések számára. A feltételezett jogsértés így széles fogyasztói kört érinthet.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

Mint ismert, az építőanyagok árai rendesen elszálltak, először az ÉVOSZ kongatta meg a vészharangot, a kormány is intézkedéseket jelentett be, a GVH pedig jelezte, vizsgálódik az áremelkedések miatt. A kavicsbányákkal kapcsolatban olyan piaci hírek vannak, hogy esetleg az állam vissza akarja azokat szerezni. A magyarországi privatizáció kezdetén hamar elkeltek a kavicsbányák, és hogy létezik visszaállamosítási szándék, az abból látszik például, hogy a magánkézben lévő kavicsbányákat csak úgy és akárkinek nem lehet eladni, az államnak ugyanis elővásárlási joga van.

Kiemelt képünk illusztráció. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik