Gazdaság

Növelhetik a külföldi munkaerőt magyar gyáraikban a külföldi tulajdonú cégek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A szerdai kormányülésen elfogadták a gazdasági operatív törzs hét javaslatát – számolt be a döntésekről Szijjártó Péter külügyminiszter. Az egyik döntéshez, miszerint a külföldi tulajdonban álló vállalatok Magyarországon a létszámuk 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldi munkaerőt az eddig tíz százalék helyett, Szijjártó hosszas magyarázatot fűzött:

Ezen döntés ellen könnyű dilettáns alapon támadást indítani, miért nem még több magyar embert alkalmaznak ezek a cégek. A helyzet úgy néz ki, hogy ha nem adjuk meg számukra ezt a lehetőséget, hogy növeljék a külföldről származó munkavállalóikat, akkor nem fognak Magyarországon bővíteni és nem fognak létrehozni új munkahelyeket a magyar embereknek sem, sőt, le fogják építeni azokat és elmennek máshova.

A további döntések a következők:

  • Az Eximbank 100 milliárd forintos keretösszegben ad kedvezményes beruházási hitelt a kis- és közepes vállalkozásoknak, valamint a nagyvállalatoknak is.
  • Mikrovállalkozások számára is fejlesztési beruházási hitel indul, a Széchenyi Kártya-programon belül, 10 éven belül 50 milliárd forintot biztosítanak, a hitel tíz éves lejáratú lesz.
  • Felgyorsítják a közbeszerzéseket, az állam egységes kiírásokat fog alkalmazni, így az előzetes vizsgálat egy hónapról 5 napra tud csökkenni.
  • Létrejön egy nemzeti beruházási helyszínkereső-szolgáltatás, ez abban nyújt segítséget, hogy a Magyarországon beruházni kívánó cégek számára gyorsabban tudjanak megfelelő helyszínt kínálni
  • Létrejön egy termőföld tőkealap az Eximbanknál 400 millió eurós értékben, ez segíteni fogja a magyar élelmiszeripar szereplőit abban, hogy a stabil alapanyagellátáshoz szükséges földterületek rendelkezésre álljanak
  • Az Innoscitech Kft. 12 ezer négyzetméteres gyárat épít, 5 és fél milliárdos támogatással járul hozzá a kormány a 14 milliárdos beruházáshoz. A döntés célja, hogy ezzel is hozzájáruljanak az építőanyagok árának csökkenéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik