Gazdaság

Szijjártó 7 pontja a régésztől a közjegyzőig sokakat érint majd

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
Szijjártó Péterék hét új lépése lép életbe, amikkel megcélozzák az idei 5,5 százalékos növekedést.

Szerdán elfogadott több lépést is a kormány a Gazdasági Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs javaslataiból, ezek csütörtökön léptek életbe, és tömören összeszedte őket a Portfolio. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette a jóváhagyott 7 pontot. Így fogalmazott:

A cél az idei 5,5%-os növekedés elérése, ezért minden nap meg kell küzdeni, mert nem egyedül versenyzünk.

Meglepő módon a kormány ezúttal voltaképp a migráció mellé áll, nem szomszédos, harmadik országbeli munkavállalók Magyarországra jöhetnek átmeneti időre, munkaerőkölcsönzésen keresztül is. Emellett szigorú feltételrendszer szerint, minősített munkaerőkölcsönzői kört állapít meg a kormány. A munka világához kötődik még, hogy a munkahelyteremtő bértámogatást megkötések és bürokratikus kötelezettségek nélkül igénybe veetik a vállalkozások, hogy regisztrált álláskeresőket vehessenek fel.

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) egyre több hitellehetősége egyre több közjegyzői szöszmötölést igényel, ezen úgy segítenek, hogy az igényelt hitelek és támogatások közjegyzői munkadíjai a felére csökkennek.

Az örökségvédők nem feltétlen fognak ennek örülni: csökkenti a kormány a beruházásokhoz kötődő régészeti költségeket. Ugyanis nagy építkezések során sokat csúsztak és sokba kerültek a munkálatok, ha komoly feltárások előzték meg őket.

Az Eximbank olyan kifektetési kedvezményes hitelprogramot indít, amelynek keretében a magyar vállalatok külföldi cégeket vásárolhatnak meg. Az exportáló magyar vállalatok a nemzetközi beszállítóikat, vevőiket vagy más külföldi vállalatot meg tudnak venni, részesedést tudnak szerezni. Ehhez alacsony kamatozású hiteleket vehetnek fel. A bank egy zöldfinanszírozási programot is indít, a kedvező kamatozású beruházási hitelt azok a cégek vehetik fel, amik a beruházásuk során a környezetvédelmet, a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot is előtérbe helyezik. Az Eximbank ráadásul az exportgaranciát is olcsóbbá teszi.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tartalma: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Heim Imre, a Hajdu-Alu Zrt. vezérigazgatója és Pósán László, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j-b) a Hajdu-Alu Zrt. új gyártóüzemének átadásán Debrecenben 2021. június 24-én.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik