Gazdaság

Változott a vállalkozók után fizetendő szociális hozzájárulási adó alapja

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Változott 2021. július 1-jétől a középfokú végzettséget nem igénylő tevékenységet végző vállalkozók szociális hozzájárulási adójának (szocho) alapja – írta a NAV weboldalán. Míg ezt megelőzően a szochoalap megállapításakor ezeknél a vállalkozóknál a tárgyév első napán érvényes minimálbért kellett figyelembe venni, addig a hetedik hónaptól legalább a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összege alapján kell kiszámolni az adót.

Mit jelent ez? Ha a társas vállalkozó főtevékenysége, az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége nem igényel középfokú iskolai végzettséget, középfokú szakképzettséget, akkor

  • az új szabályok szerint a minimálbéren a tárgyhónap első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegét, azaz jelenleg 167 400 forintot kell érteni,
  • szemben a korábbi 161 000 forinttal, ami az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér volt.

Emlékeztetőeül: idén nem januártól, hanem csak februártól emelkedett a minimálbér, az elhúzódó bértárgyalások miatt:

Kapcsolódó
Ugrott a januári minimálbér-emelés, februártól 4 százalékos emelés jöhet
Ha minden jól megy, hétfőn aláírhatják a megállapodást.

Nincs változás viszont akkor, ha a társas vállalkozó főtevékenysége vagy az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igényel. Ekkor minimálbér alatt – ahogyan eddig is – a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összegét kell érteni.

Kiemelt kép: Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke, Mészáros Melinda, a Liga szakszervezetek elnöke, Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke és Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke (b-j) aláírja az idei minimálbér-emelésről szóló megállapodást Budapesten az ITM épületében 2021. január 25-én. Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedett, ami csaknem 4 százalékos béremelést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik