Gazdaság

A masszőröknek fityisz jár, nem 219 ezer forintos támogatás

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Több masszőr olvasónk írt felháborodott levelet – nem értik, miért zárták ki őket az önfoglalkoztatók 219 ezer forintos támogatásából, amikor a többi szolgáltató, így a fodrászok, kozmetikusok megkaphatják a pénzt.

Egyikük így fogalmazott:

2020. márciustól májusig nem volt vendégem és bevételem, majd a novemberi lezárástól ismét lecsökkent januárra nullára a forgalmam és 2021. május elejéig egyáltalán nem volt masszázs vendégem, így bevételem sem. Tavaly az augusztus a járvány előtti vendégszámot és forgalmat hozta, a szeptember-október a járvány előtti felét. Jelenleg 10 rendszeres vendégem van, ez a járvány előtti negyedét jelenti, bevételben is.

Ő már nem is adta be az igénylést, miután egyik masszőrtársa a következő, elég nyakatekert elutasítást kapta kérelmére:

A pályázati kiírás szerint az 1.17 pont a fizikai közérzetet javító szolgáltatásokat takarja, ahova a masszőrök is tartoznak, 9604 TEÁR-kód alatt. Az indoklásból a masszőröknek az jött le, hogy ha nem közfürdőben dolgoznak, nincs önfoglalkoztatói támogatás. Márpedig a vendégek náluk is elmaradtak, nekik is zárva kellett lenniük, amikor a többi személyi szolgáltatónak.

Megnéztük a közfürdőkről szóló rendeletet, abban egyáltalán nincs szó „fizikai közérzetet javító szolgáltatásról”, sem a 9604-es TEÁOR-kódról. A masszőröket pedig csak a közfürdők üzemeltetéséhez szükséges minimális szakképesítéseknél emlegetik azzal, hogy a gyógymasszőrnek középfokú iskolai végzettség és gyógymasszőrvizsga kell, a masszőrnek elég a masszőrvizsga. Hogy ebből hogyan következik, hogy ha nem közfürdőben dolgozik a vállalkozó masszőr, akkor nem jár neki az önfoglalkoztatói támogatás, annak megfejtését az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kértük.

Egy másik masszőr levele alapján is elkelne a magyarázat:

Átvészeltük valahogy a bezárást, a vendégszámcsökkenést. Nagyon megörültünk, amikor a könyvelőnk értesített kb. két hete, hogy megkaphatjuk a 219 ezer forintos egyszeri támogatást. Aztán jött a hidegzuhany, amikor a munkaügyi központból felhívtak, és közölték az NM-rendeletre hivatkozva, hogy a masszőrök (9406 TÁOR) kimaradnak a támogatásból.

Egy harmadik masszőr telefonon arról beszélt, nekik is zárva kellett lenniük idén március 8-tól, ugyanúgy nem nyithattak ki hetekig, ahogy a fodrászok, kozmetikusok sem. De míg a szépségszolgáltatók kaphatnak az önfoglalkoztatói támogatásból, a masszőr vállalkozók úgy tűnik nem, hacsak nem fürdőben dolgoznak. Ő már szintén nem adta be a támogatásigénylést, könyvelője tanácsára, aki arra figyelmeztette, hogy ha mégis kiutalják neki a pénzt, és utólag magállapítják, hogy jogosulatlan volt rá, akkor a támogatást kamattal növelten kell visszafizetni, ahogy erről az Azénpénzem.hu is írt.

Számos más szakma akad még, ahol a járvány miatti korlátozások miatt számítottak volna a támogatásra, mégsem kaphatják meg:

Kapcsolódó
„Még nem haltunk éhen, de jó lenne egy kis kárpótlás” – csakhogy nem jár mindenkinek a 219 ezer forintos támogatás
Az önfoglalkoztatók egy részének nyújt segítséget a kormány a harmadik hullám lecsengése után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik