Gazdaság

A 200 ezer forintos minimálbér a vállalkozók jó részének a csődöt jelentheti

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

A járvány lassulásával újjászerveződő gazdaságban kedvező hitelezéssel kell segíteni a talpraállásban a magyar vállalkozásokat, de csak azokat, amelyek bizonyítottan emelni képesek versenyképességüket – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Gulyás József, a Joint Venture Szövetség kijelölt ügyvezetője alelnöke, a szervezet KKV Bizottsága elnöke. Hozzátette, ezzel együtt számítani kell arra, hogy a minimálbér tervezett emelése számos vállalkozás számára a véget jelenti majd.

Ezzel arra utalt, amit kormányfő nem régiben jelentett be, nevezetesen hogy egy, vagy két lépcsőben 200 ezer forintra kellene emelni a minimálbért.

Gulyás József szerint a magyar gazdaság versenyképességének fontos feltétele a jól megfizetett és képzett munkaerő. Az első lépés persze a tűzoltás, a minimálbérek rendezése. A minimálbér emelését elkerülhetetlennek nevezte, de azt is hozzátette, tisztában kell lenni vele, hogy a kis- és közepes vállalkozások 30-40 százaléka nem tudja majd kifizetni az emelés költségeit, így tömeges csődökre kell számítani.

Ezért feltétlenül szükség lenne valamiféle védőhálóra, nehogy odajussunk, hogy a megszűnő vállalatok okozta munkanélküliség újabb válságot idézzen elő. Ebben nyújthat segítséget szerinte például a hitelmoratórium fenntartása is.

Orbán Viktor azt is mondta a bejelentéskor, hogy a kis- és középvállalkozásoknak segítséget kell adni ahhoz, hogy a  minimálbér 200 ezer forintra emelésének költségeit ki tudják fizetni – az őket terhelő adók érzékelhető csökkentésével.

Gulyás József úgy véli, a magyar gazdaságban jelenlévő multinacionális vállalkozások versenyképességi modelljét át lehet transzformálni a hazai kis- és közepes vállalkozások működéséhez. A Joint venture Szövetség is dolgozik ezen. Azaz vállalati szinten emelni kell a versenyképességet a túléléshez. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek önerejükből ezt nem tudják megtenni, rövid ideig tartó támogatást kell nyújtani, de tisztában kell lenni azzal, hogy lesznek, akiken ez sem segít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik