Gazdaság

A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem írta alá a bérmegállapodást

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem ért egyet és nem írta alá a MÁV-csoportra vonatkozó bérmegállapodást, közölte honlapján a szervezet.

Mint fogalmaztak, a menedzsment és a tulajdonos által felkínált új, középtávú megállapodásban a 2021-2022-2023. évekre garantált béremelés és más jövedelemelemek mértéke három év távlatában nem biztosítja a mozdonyvezetők, vasutas munkavállalók reálkeresetének érzékelhető növekedését.

A vasutas érek vásárlóértékének ez a középtávú stagnálása elfogadhatatlan, tulajdonképpen eltünteti az előző időszak, különösen az előző hároméves megállapodás elvitathatatlan eredményeit. Kimondottan érthetetlen és magyarázhatatlan ez a tulajdonosi (kormányzat) akarat akkor, amikor az említett prognózisok az EU viszonylatában magas szintű infláció lassú csökkenése mellett, jelentős GDP növekedéssel számolnak és a minimálbérek soha nem látott emelését is bejelentette a kormányfő

– írták.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete úgy ítéli meg, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok munkavállalóinak nem csak részt kell venniük a nemzetgazdasági teljesítmény növelésében, hanem részt is kell kapniuk annak eredményeiből.

Megjegyezték azt is, hogy lehetetlen eredményes és konstruktív tárgyalásokat folytatni, ha a vállalatcsoport vezetése nem rendelkezik mozgástérrel, önálló felelősségvállalással és csak a tulajdonosi döntés, akarat közvetítését vállalja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik