Gazdaság

219 ezer forintos támogatás: egyes feltételek teljesíthetetlennek tűnnek

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

A járvány sújtotta önfoglalkoztatók egyszeri, 219 ezer forintos támogatásának igénylésével kapcsolatos, már elérhető feltételeket nézte át az Azénpénzem.hu.  Az egyszeri támogatást 56 főtevékenység mellett lehet igényelni, az ITM szerint mintegy 100-120 ezer érintett, mások mellett például fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyítheti meg az újraindulást.

Hoppon maradhatnak jó páran

A támogatás igénylésénél alapfeltétel, hogy éppen a lezárások időszakában fel tudják mutatni, hogy bevételük legalább 30 százaléka a kedvezményesként megjelölt tevékenységből származott. Pontosabban bevételük a 2021. június nyolcadika vagy a 2020. november tizenegyedike előtti hat hónapban legalább 30 százalékban a kedvezményezettként megjelölt főtevékenységből származott.

Ez a portál szerint sokaknak gond lehet. Olvasóik jelezték, úgy látják, semmi esélyük a pénzre, mert a járvány miatti korlátozások időszakában (amit jócskán lefednek a jogszabályban előírt időintervallumok) kénytelenek voltak más tevékenység után nézni. Aki nem csukta be cégét, adta vissza az „ipart”, de még tevékenységet sem váltott, az is hoppon maradhat, ha a megélhetéséhez szükséges pénzt máshonnan pótolta. Annak jó ez az egész, aki képes volt családi segítséggel vagy a tartalékaiból talpon maradni, az igazán rászorultak megint kimaradnak – fogalmazott valaki.

Egyszerű igénylőlap mellé 26 nyilatkozat

Az igénylési lap egyébként az ígéretnek megfelelően elég egyszerű (arra azért érdemes figyelni, hogy aki nem cégként tölti ki, annak a TAJ-számát kell megadnia). Az állami elvárásokból viszont rengeteg van, mint írják, a támogatást kérőknek mindenféle nyilatkozatot kell tenniük, amelyeket 26 pontban részleteznek a jogalkotók.

Az előírások között az is szerepel, hogy az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásával kapcsolatos minden iratot a támogatási döntést követő tíz évig meg kell őrizni. A támogatást pedig bevételként kell nyilvántartani. A jelentkezőknek vállalniuk kell például, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónapig vállalkozásukat nem szüntetik meg és nem is szüneteltetik. Jogosultság, de akár a hozzájárulások hiánya, illetve hiányossága esetén a támogatást kamattal növelten kell visszafizetni. Ha ezt valaki nem teszi meg, akkor akár végrehajtást is indíthatnak ellene. Vissza kell fizetni az összeget akkor si, ha a járási (fővárosi kerületi) hivatal érdekkörében felmerült okból jogalap nélkül vette azt fel az igénylő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik