Gazdaság

Kilőtt az építőanyagok ára, két számjegyű drágulás jöhet a lakáspiacon

Oláh Tibor / MTVA / MTI
Oláh Tibor / MTVA / MTI

Mi is beszámoltunk az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének közleményéről, miszerint 2021. év január-május hónapban előre nem látott áremelkedések voltak tapasztalhatók az építési piacon: a betonért tizenhat, a hőszigetelő anyagokért ötvenöt, a faanyagokért kilencvenhárom százalékkal kellett többet fizetni. A Növekedés.hu cikke szerint az építőipari szereplők két számjegyű áremelkedésre számítanak a lakáspiacon.

Kiss Gábor, a lakóparkok építésével foglalkozó Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tavalyi stagnálás után idén biztosan emelkedni fognak az ingatlanárak is, ő két számjegyű, legalább tíz százalékos emelkedést vár az értékesítési árakban.

A budapesti új építésű piacon most bruttó 972.000 Ft az átlagos négyzetméter ár. A következő egy évben 1.050.000 – 1.100.000 Ft /m2 bruttó érték várható. És bár az egymillió forintos négyzetméterár egy komoly lélektani határnak tűnik, amiről azt tartják, hogy felette elfogy a fizetőképes kereslet, a budai oldalon a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez így nem igaz, ráadásul költség oldalról nagyon nagy nyomás alatt van a lakáspiac, lehetetlen elkerülni az áremelést

– nyilatkozta a lapnak.

Kiss Gábor arra számít, hogy az építőanyagok terén ősz végén, legkésőbb télre rendeződik majd a helyzet, aminek hatására az árak terén is jöhet némi korrekció, elsősorban a nagy emelkedéssel érintett termékeknél, de a korábbinál magasabb szinten alakulnak majd. Ám hogy ez a lakásárakban mikor és hogy fog visszaköszönni, lehetetlen előre megjósolni, hiszen jövőre megszűnik az 5 százalékos építőipari ÁFA, vélhetően ezután kevesebb új lakás fog épülni, a kínálat szűkülése pedig szintén felfelé hajtja majd az árakat.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik