Gazdaság

Fellendülés jöhet az építőiparban, de az eddigi teljesítmény csalódás az elemzőknek

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Némi csalódást váltott ki az építőipar áprilisi teljesítménye az MTI-nek nyilatkozó elemzők körében, de a rendelésállomány alapján és várhatóan bővülő források révén lassan felszálló ágba kerülhet az ágazat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentése szerint áprilisban az építőipari termelés 7,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és munkanaphatással kiigazítva 7,3 százalékkal kisebb volt a márciusinál.

A járvány miatti bizonytalanság is okozhatta

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában azt emelte ki, hogy továbbra is hektikusan teljesít az építőipar. A változékony teljesítményben a járvány okozta bizonytalanság is szerepet kapott. Idén januárban és márciusban éves növekedést, a többi hónapban pedig csökkenést mutatott az ágazat teljesítménye. Áprilisban az új szerződések volumene is csökkent,  az ágazat következő időszakban várható teljesítménye szempontjából fontos teljes rendelésállomány azonban bővülést mutat. Hozzátette: az egyéb építményeknél a járvány magyarországi megjelenése óta csak nagyon lassú növekedés látható, de ez az alágazat lendületet kaphat az év második felében az uniós és állami forrásokon alapuló infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően.

Oldalazásra kezd hasonlítani a teljesítmény

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy áprilisban is folytatódott  a volatilitás az építőipari termelésben, az iparág teljesítménye egyelőre oldalazásra kezd hasonlítani, jelentős havi kilengésekkel. Az építőiparnak a nemzetközi ellátási láncok sérülése és az erős kereslet miatt a következő hónapoktól szembe kell néznie  az alapanyagellátási és áremelkedési problémákkal anélkül, hogy a kivitelezési árak elszállnának. Az iparági konjunktúrát alapvetően megerősíteni látszik az erős kereslet, amiben szerepe van az államilag támogatott lakásfelújításnak, illetve a szerződésállományok alapján ismét élénkülni látszó, anticiklikus állami megrendeléseknek. Eközben a lakáshitel-kihelyezések továbbra is töretlenül emelkednek, elsősorban a külföldi befektetői kereslet csökkent, mind a lakó, mind az üzleti ingatlanok terén. Az iparág kilátásai  összességében kedvezőbbek, mint a tavalyi év közepén a karantén bevezetését követően. Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 78 százaléka már munkaerőhiánnyal szembesül a megrendelések teljesítéséhez – hívta fel a figyelmet Horváth András.

Nehéz megmagyarázni

Regős Gábor a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is a várakozásoknál kedvezőtlenebbnek látja a friss építőipari adatot, és nehezen talál rá magyarázatot. A havi indexek az elmúlt időszakban össze-vissza alakultak – írta, és megjegyezte, hogy legfeljebb a hideg és csapadékos április mérsékelhette az építőipari termelést. Hosszabb távon az építőipar teljesítménye növekedhet, tekintettel a rendelkezésre álló források magas szintjére – szögezte le.  Ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a forrásbőség ne csak az árak emelkedését okozza, hanem a termelési volumen is bővülni tudjon. Úgy véli, a következő hónapokban az éves alapú index jelentős növekedést mutathat, tekintettel a bázishatásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik