Gazdaság

Egyre több építési vállalkozó fut a pénze után

MTVA Fotó: Váli Miklós
MTVA Fotó: Váli Miklós

Az építési piacot is több mint egy éve sújtó járványhelyzet miatt fokozatosan nő a lánctartozás összege. Romlott a megrendelők fizetési fegyelme, ami legjobban a kifizetési lánc végén pénzükre várakozó vállalkozókat sújtja – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legfrissebb felméréséből, amelynek főbb pontjait az Azénpénzem.hu portál szedte össze.

Ha elvégzi a munkát a vállalkozó, akkor közülük sokan nem jutnak hozzá határidőben a pénzükhöz, jogos követelésük 92 százalékához jutnak hozzá a szerződésekben rögzített fizetési határidőkre. A késedelmes fizetés egyre inkább terjed és egyre több vállalkozót sújt az építési szektorban: amennyiben nem történik kedvező fordulat, az ÉVOSZ számításai szerint 2021 végére a késedelmes fizetések összege elérheti a 360 milliárd forintot. Ennek a fele tartós követeléssé válva bekerül a lánctartozások körébe, ami így 180-200 milliárd forintra nőhet – írja a portál.

De határidőcsúszások az építkezéseknél is bőven előfordulnak, főként a több szakma együttes teljesítését igénylő lakásépítéseknél és irodaberuházásoknál. „A létesítmények megvalósításának költségelőirányzatai ez év elejéig tarthatóak voltak. 2021 áprilisától azonban a kivitelezők jelentős építőanyagár-emeléseket tapasztalnak – elsősorban az acélipari termékekét, a szigetelőanyagokét és a különböző ragasztókét. A megkérdezett vállalkozások közül a közepes és nagy cégek elkezdték keresni az olcsóbb, alternatív beszerzési lehetőségeket, de sok folyamatban lévő, nagy átfutási idejű beruházásnál várhatóan szükségessé válik a szerződéses összegek módosítása.”

Az építési vállalkozók a járványhelyzet enyhülésével még több munkára, megrendelésre számítanak, a magánszemélyektől és az önkormányzati, állami szervezetektől is egyre több megbízást remélnek.

A járvány alatt van, amiben javulás történt.

„A megkérdezett vállalkozások szerint a járvány esélyt jelent a megújulásra is. Hozzájárul az innovatív megoldások gyorsabb elterjedéséhez. Felgyorsult a külföldi innovációs gyakorlatok adaptálása az integrált információs rendszerek területén, illetve egyéb digitalizációs területeken. Tért hódít az informatikai eszközök használata a napi munkavégzésben. Javult az irányítás, a munkaszervezés hatékonysága. Ezeknek a folyamatoknak az építésgazdasági lánc működését jellemző bizalmatlanság és az együttműködési készség hiánya szab korlátokat.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik