Gazdaság

3-5 éves elidegenítési tilalmat építhetnek be az önkormányzati bérlakások privatizációjáról szóló törvénybe

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

Újabb elemmel bővülhet az önkormányzati bérlakások privatizációjáról szóló törvény, írta meg a Világgazdaság a HVG szerint. Az eredeti tervezetet is benyújtó fideszes Böröcz László a lapnak elmondta: a törvénybe várhatóan beépül egy 3-5 évre szóló elidegenítési tilalom. Böröcz szerint 500 érintettet kérdeztek meg, akiknek 55 százaléka olyan választ adott, ami összhangban lenne a privatizációs törvény további korlátozásával. Hogy végül hány évig tarthat az eladásra vonatkozó tilalom, azt a képviselő szerint további egyeztetéseken a hét során dől majd el.

A Fidesz frakcióvezetője azt is leszögezte, hogy nem tudja támogatni az LMP-s Csárdi Antal módosító indítványát, amely megengedné a polgármestereknek, hogy eldöntsék, akarják-e a piaci árának töredékéért privatizálni az önkormányzat ingatlanvagyonát. Csárdi továbbá 20 éves elidegenítési tilalmat vezetne be. A bérlakás-privatizációs törvény a hét második felében kerül a parlamenti törvényalkotási bizottság elé, a részleteket azonban még mindig nem ismerjük.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, kedden ismét napirendre tűzte a bérlakások kötelező elidegenítésére vonatkozó Böröcz László-féle törvényjavaslatot az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága. Az tervezet tárgyalása lényegében pótcselekvés volt, hiszen tervezetet az eredeti formájában még a kormánypárt sem támogatja, korábban már jelezték, új szöveget fognak beterjeszteni, a jogszabály hatályát szűkítenék. Az ülés nagyjából arra jó volt, hogy az ellenzéki módosítókat a Fidesz-KDNP-s többség lesöpörje az asztalról.

  • Hiszékeny Dezső (MSZP) azt javasolta, hogy a lakásokat csak azoknak a bérlőknek adják el, akik már 1995. november 30-ától bérlői az ingatlannak.
  • Csárdi Antal (LMP) a bérleti jogviszony kezdetét 1994. december 31-re datálta volna, illetve a megvett lakásokra 20 évig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetett volna be. Nem támogatták Csárdi azon javaslatát sem, hogy egy összegű fizetésekor a forgalmi érték 70 százaléka legyen a vételár, részletfizetésnél pedig az első 10 százalékos részletet nyolc napon belül ki kelljen fizetni.
  • Burány Sándor (MSZP) módosítóját is elvetették, amely az értékesítendő lakások körét a kőbányai MÁV-telep lakásaira is kiterjesztette volna.

Böröcz László májusban nyújtotta be a több mint 100 ezer bérlakást érintő, egész országra kiterjedő törvénymódosítási javaslatát, amely szerint valamennyi önkormányzatnak kötelező lenne eladni a bérlőknek a tulajdonában lévő lakásokat a forgalmi érték legfeljebb 30 százalékáért, de különféle kedvezmények összeadódása esetén akár 10,5 százalékért.

Kapcsolódó
Fideszes polgármesterek is kiakadtak az önkormányzati lakások kényszereladásától, ezermilliárdos vagyon a tét
Böröcz László fideszes képviselő javaslata alapján a bennlakók a forgalmi érték 15-30 százalékáért vehetnék meg önkormányzati bérleményüket. A hatalmas kedvezmény a másik oldalon a közvagyon ugyanilyen mértékű csökkenését okozná, nem beszélve a kiárusítást követő lakhatási problémákról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik