Gazdaság

Lebuktak az önkormányzati lakás bérlői a Várban, turistáknak adták ki az ingatlant

Illegális Airbnb-üzlet bukott le a budai Várban, ahol váratlan ellenőrzést tartott a tavaly óta ellenzéki vezetésű önkormányzat – írja a hvg.hu. A lap birtokába jutott ellenőrzési jegyzőkönyv szerint egy Donát utcai lakás bérlőjét ellenőrizték, ám helyette két meglepett turistát találtak, akik készpénzben fizettek a szállásért. Az önkormányzat szerint ráadásul az eredeti bérlő még csak nem is lakik Magyarországon.

A 80 négyzetméteres ingatlan bérleti díja egyébként alig több, mint 20 ezer forint volt havonta, így a lakás kiadása akár egy hétvége alatt behozhatta az árát. Ugyanis a Várnegyed legfelkapottabb részein átlagosan naponta 80 dollár, vagyis nagyjából 25 ezer forint körüli bevételt tudnak elérni a bérbeadók egy rövid távra kiadó apartmannal.

Miután a Donáti utcai lakás illegális Airbnb-kiadásával így lebuktak, a budavári önkormányzat nem hezitált: élve az ilyen esetre vonatkozó jogi lehetősséggel, azonnal felmondták a bérleti szerződést. A hatályos önkormányzati rendelet ugyanis világosan kimondja: a bérlakás nem rendeltetésszerű használatának minősül, ha azt fizető vendéglátás céljára, vagyis „rendszeres jövedelemszerző tevékenységre” hasznosítják.

Az önkormányzati bérlakások arra valók, hogy a kerületi családok lakjanak bennük, ha valaki albérletbe adja, akkor nyilvánvalóan van hol laknia, így nem szorul az önkormányzat segítségére

– mondta Váradiné Naszályi Márta polgármester.

Hozzátette:

Gyanítottuk, hogy vannak, akik az önkormányzati bérlakásokat engedély nélkül rövid távú szálláshelyként működtetik, és most sikerült ezeket tetten is érni. Hiszen tudtuk, hogy a lakásokkal való visszaéléseket csak intenzív és következetes bérlemény-ellenőrzésekkel lehet megfékezni, de a vírushelyzet miatt ezeket most tudtuk elkezdeni.

A polgármester szerint a szigorú fellépés alap: akit ilyen visszaélésen kapnak, azzal szerződést fognak bontani.

Kiemelt kép: MTVA/Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik