Gazdaság

Fővárosi cégé lett a legatyásodott Rác fürdő

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
11 éve kong és pang a tömb, most a budapesti fürdőüzemeltető szerezte meg 5 milliárdért.

Egyedül a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) indult az évek óta felújítottan, de üresen kongó I. kerületi Rác fürdőért és hotelért a minapi árverésen. Ennek megfelelően ötmilliárd forintért meg is szerezte azt. A Privátbankár arról ír, hogy

a Rác Nosztalgia Kft. felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. ötmilliárd forintos kikiáltási áron hirdette meg a licitet.

Ez a második licit volt, az első online árverést márciusban váratlanul félbeszakították. Az államnak és a Várkerületnek elővételi joga van a komplexumra, 30 napjuk van élni ezzel.

A fürdő 11 éve várja sorsa jobbra fordulását, a 3300 négyzetméteres fürdő mellé korábban egy 67 szobás hotelt is építettek. A lap szerint azért nyerhetett a BGYH, mert csak nekik éri meg üzemeltetni az egész fürdőt-hotelt, mivel a fürdő alatti földterület és a vízjog a főváros e cégéhez tartozik.

A BGYH a felújított épületet újra fel kell, hogy újítsa kb. 3 milliárd forintért, mivel a gépészet, a liftek és az alagsor is rossz állapotban van. Az alagsort pár éve elöntötte a víz, ezért a gyalázatos helyzet.

Frissítünk!

Később a főváros közleményt adott ki, amiben a fent említetteken túl ezt írja a fürdő közelmúltbeli történetéről: „A Rác fürdő felújításáról és az ahhoz kapcsolódó szálloda építéséről még 2002 májusában döntött a Fővárosi Közgyűlés. Akkor olyan konstrukciót fogadtak el, hogy a műemlék jellegű fürdőépület felújítása mellett a szomszédos két telken szálloda épüljön. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szerint a Rác fürdőt 2010 őszén meg lehetett volna nyitni, de a Tarlós István vezette Főváros kilenc évig erre nem volt képes, sőt eddig úgy látszott, a budapestiek elveszíthetik a város egyik ékkövét. Ezt a folyamatot sikerülhet most visszafordítani.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik