Gazdaság

Tízmilliárdból épült fel, most a feléért eladnák a Rác fürdőt

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A Széchenyi Gyógyfürdő márványtermében lesz a Rác fürdő  nyilvános árverése május utolsó napján – derül ki az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Kft. hirdetményéből. Gyors egymásutánban másodszor hirdetik eladásra a Rác Nosztalgia Kft. vagyonát, a Rác fürdő- és hotelkomplexumot. A Gellérthegy lábánál több mint egy évtizede elkészült és azóta is parlagon heverő épületegyüttesre 5,088 milliárd forintos minimálárat szabtak meg, innen indulhat a licit. Ez megegyezik a március első felében első nekifutásra megadott árral, azt az értékesítési eljárást azonban érvénytelenítette a felszámoló egy nappal a március 26-ára hirdetett árverés megkezdése előtt, azzal az indoklással, hogy „a titkosítás sérült”.

A hirdetmény szerint a 67 szobás szálloda 2070, a fürdő 3333 négyzetméter, mindkettő állapota leromlott, felújítandó. A valaha 10 milliárd forint körül fürdőfejlesztésben a Rác Beruházó Kft. és a Rác Nosztalgia Kft. vett részt a fővárossal közösen, és az építkezéshez az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyújtott 7 milliárd forint hitelt. Mindkét kft. felszámolásba dőlt még 2016-ban, jóllehet korábban csődegyezség jött létre, a főváros egyharmados áron ki is vásárolta az MFB követelését.

Galéria
Berecz Valter / 24.hu

Tarlós István polgármester idején az volt a terv, hogy az önkormányzat átveszi a fürdőt, de évek alatt sem sikerült tető alá hozni az ügyletet, később utóda, Karácsony Gergely is jelezte, hogy kész 7 milliárdos ajánlatot tenni. Az önkormányzat kulcsszerepben van, hiszen az épületek alatti földterület a fővárosi önkormányzat tulajdona, a fürdő üzemeltetéséhez szükséges vízjogokkal pedig a Budapest Gyógyfürdő és Hévízei Zrt. rendelkezik, és a legnagyobb biztosított követeléssel is a fővárosi cégé.

A vagyonra elővásárlási joga van az államnak, a fővárosi és a budavári önkormányzatnak az örökségvédelmi törvény alapján, és ugyancsak elővásárlási jogot érvényesíthet két önkormányzati tulajdonú cég, a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Utóbbinak a nevére 23 millió euró, több mint 8 milliárd forint (kölcsönkövetelés és szerződés szerinti járulékai) erejéig jegyeztek be jelzálogjogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik