Gazdaság

A járvány lenullázta a turizmust, de a balatoni Mészáros-kempingek 200 milliós osztalékot fizettek

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A balatonfüredi kemping jobb adózott eredményt ért el, mint 2019-ben.

Úgy tűnik, hogy a járvány által a turizmusra mért csapás kevésbé viselte meg a Mészáros Lőrinc cégbirodalmában található szálláshely-üzemeltetőket. Az idegenforgalmi szektor általában veszteségesen működött,  a Balatontourist Camping Kft. viszont friss mérlege szerint 150 millió forintos osztalékot fizetett ki a 2020-as eredmények alapján. A cég tavaly 58 millió forintos adózott eredményt ért el, 503 millió forintos nettó árbevétel mellett. Ugyan ez visszaesés a 2019-es számokhoz képest (83,7 milliós eredmény, 777 milliós bevétel), de figyelemre méltó teljesítmény, hogy még ilyen körülmények között is nyereséget tudott termelni a vállalkozás.

A Balatontourist Füred Club Camping Kft. ennél szerényebb, 25 millió forintos osztalék kifizetését határozta el, pedig a számok náluk sem rosszak, sőt. A cég az adózott eredményén tavaly még javítani is tudott 2019-hez képest: 57 millió forintot hozott össze, míg két éve ez 41,5 millió forint volt. Az árbevétel (716 millió forint) azonban kicsit gyengébb lett, mint egy évvel korábban (793 millió forint), de így is 700 millió forint felett maradt.

Ugyanekkora osztalékot fizetett ki a Balatontourist Kft. is, amely a társainál jóval alacsonyabb, 3,4 millió forintos adózott eredményt ért el. Ez azonban még mindig kiváló eredmény 2019-hez képest, amikor 284 millió forintos veszteséget könyvelt el. A sikerhez hozzájárulhatott, hogy 2020-ban 407 millió forintos nettó árbevételhez jutott, nagyjából annyihoz, mint 2019-ben. Ahogy az is, hogy az átlagosnál 25 százalékkal kevesebb kempingezőt valamelyest ellensúlyozni tudta az áfacsökkentés.

Mindhárom kempingcég a Hunguest Hotels Zrt. tulajdonában van, a húsz hotelt üzemeltető szállodalánc azonban 2,5 milliárd forintos veszteségről számolt be 2020-ban, annak ellenére, hogy a nettó árbevétele 12,3 milliárd volt. Ez a 2019-es, 26,8 milliárd forintos forgalomhoz és 3,1 milliárd forintos nyereséghez képest visszaesés, ám érdemes megjegyezni, hogy a Hunguest már tavaly tavasszal, a járvány elején kirúgta a dolgozóinak több mint a felét, miközben 17,7 milliárd forint állami támogatást kapott a vidéki szállodáinak felújítására.

Kapcsolódó
Leépítik a Balatontouristot: tizenkét kempingből csak hat marad Mészároséknál
A megmaradók is egyre inkább veszítenek kemping jellegükből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik