Gazdaság

Az önkormányzatok eldönthetik, eladják-e a lakásaikat, kivéve a budai Várban, ahol kötelező lesz

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA

Böröcz László fideszes képviselő a parlamentben megerősítette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem az összes önkormányzati bérlakást lesz kötelező eladni, hanem csak a fővárosi, világörökségi területen lévő műemléklakásokat. A többi esetben az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek az értékesítésről. Erre vonatkozóan pedig módosító indítványt fognak benyújtani. Mindez a politikus által benyújtott nagy port kavart törvényjavaslat általános vitáján derült ki.

A kormánypárti politikus azt mondta:

Rákényszeríteni másra a saját véleményemet nem szeretném.

Beszélt arról is, hogy a törvényjavaslat előzménye, hogy 2019-ben az önkormányzati választási kampányban az I. kerületben V. Naszályi Márta később megválasztott polgármester arra tett ígéretet, hogy a kerületben lakók számára lehetővé teszik, hogy megvásárolják lakásukat. Azonban kiderült, hogy ez „esze ágában sincs”, egy lakossági fórumon elmondta, hogy nem adják el, hanem szigorítanak a lakásrendeleten és megemelik a bérleti díjakat. Böröcz László azt mondta, számos bérlőtől kapott ezután megkeresést, ezután kezdett dolgozni a törvénymódosításon. Közölte azt is, a javaslat rendezi majd azoknak a helyzetét, aki a rendszerváltás után nem vehették meg a bérlakásukat. Hozzátette, hogy a javaslatot azért terjesztették ki országos szintűre (amiből végül visszatáncolt), mert miután a sajtóban megjelent, hogy mi a terv, rengeteg megkeresést kapott más kerületekből, településekről, hogy mások is meg kívánják venni önkormányzati lakásukat.

Kapcsolódó
Kihátrált a kormány a lakástörvény eredetileg benyújtott módosítója mögül
Csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogják azt támogatni.

Mint mondta, Magyarországon az emberek többség saját lakásban szeretne lakni és egy politikusnak azt kell szem előtt tartani, hogy segítsen az embereken, hogy saját lakáshoz jusson.

Bár Böröcz László azt kérte a vitán, hogy józan kritikát fogalmazzanak meg, őt követte Z. Kárpát Dániel a Jobbik részéről, aki alaposan nekiugrott a fideszes politikusnak. Azzal kezdte,

Szégyellje magát Böröcz László!

Mint mondta, a törvényjavaslat a hazaárulás minősített esete. Szerinte „álkeresztény, álnemzeti” elképzelésről van szó. Úgy fogalmazott, 800-900 milliárd forintnyi vagyont vertek volna dobra, árusítottak volna ki nemzeti vagyonból magánkézbe.

Z. Kárpát szerint arról van szó, hogy nem volt bátorsága Böröcznek, hogy Lex Bayernek, Lex Palkovicsnaknak, vagy Lex Rákay Philipnek hívja a törvényt. Egyben felszólította a kormánypárti képviselőt, hogy „vonja vissza ezt a történelmi szemetet.”

A Jobbik politikusa után a Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője következett, aki rögtön kommunistának és bolsevistának nevezte a Z. Kárpátot, és Gyurcsány Ferenc Balatonőszödi beszédének 15. évfordulóját hozta fel. Mint mondta, a Jobbik képviselője gyurcsányista szöveget adott elő, miközben a kormánypártok a magyar családokat akarják lakáshoz juttatni. Kiemelte, hogy az a kiárusítás, vagy dobra verés, amiről Z. Kárpát beszélt azt valójában Gyurcsány Ferenc csinált.

Az ellenzéki képviselők közül a szocialista Hiszékeny Dezső, a DK-s Vadai Ágnes, és az LMP-s Csárdi Antal is felszólalt, mindannyian bírálták a javaslatot, és Böröcz Lászlót, többen arra utaltak, hogy a politikus kezdeményezése valójában arról szól, hogy Bayer Zsoltnak és Rákay Philipnek kedvezzenek. Ugyanakkor a fideszes politikus által emlegetett módosító egyelőre nem jelent meg a parlament honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik